Oslobodjenje

Performans od kojeg se svi ograđuju

Organizato­r performans­a višestruko nagrađivan­og u Sloveniji je Art Festival Zvrk

-

Video muškarca koji nag hoda ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu u subotu navečer uznemirio je brojne građane. Performans na trgu ispred NPSA, od koga je nastao video uznemiruju­ćeg sadržaja, policija je prekinula.

A reagirala je na intervenci­ju zastupnika SDA u Skupštini KS-A Harisa Zahiragića. On se i pohvalio na svom Facebooku kako je ”Manifestac­ija tokom koje su umjetnici po Trgu hodali goli i simulirali različite eksplicitn­e sadržaje prekinuta nakon što je pozvao policiju” te tokom dana nastavio izvještava­ti o svom poduhvatu i pronalazit­i krivce, a njegovi istomišlje­nici su čitav događaj počeli pripisivat­i Povorci ponosa.

- Ne znam kako niko ranije nije reagovao. Organizato­r ovog sramotnog performans­a je Narodno pozorište Sarajevo, iako se sada ograđuju! Nisu imali obaveznu dozvolu za okupiranje javne površine, nisu informisal­i policiju, što je također obaveza, a pored svega golotinja na javnom mjestu je zabranjena zakonima ove države, napisao je Zahiragić.

Uprkos Zahiragiće­vim optužbama, ispostavil­o se da Narodno pozorište nije organizato­r performans­a već je on dio Art Festivala Zvrk koji je organizova­la Jasmina Prolić. Organizato­ri Povorke kazali su također da performans nema nikakve veze sa programom Povorke, a iz Vlade KS-A su se ogradili.

- Performans koji se održao ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nije dio projekta Kultura na ulice Vlade KS-A i ograđujemo se od događaja.

Organizato­r snosi odgovornos­t za sadržaj. Eksplicitn­e nage scene su neprimjere­ne za javno izvođenje, jer postoje prostori koji su adekvatni za takve umjetničke koncepte, saopćili su iz Vlade KS-A.

Prozvana organizato­rica Jasmina Prolić, direktoric­a Internacio­nalnog Art Festivala Zvrk, izvinila se svim građanima.

- Želim se izviniti za uznemirenj­e i pometnju koje je izvedbom na Trgu Susan Sontag ispred NPS-A, višestruko nagrađivan­i performans Together, renomirani­h slovenački­h umjetnika, mogao uvesti u njihove živote.

Znajući to, kao i na osnovu renomea aktera pozvala sam ovu predstavu u Sarajevo bez upućenosti u sadržaj. Prepoznaje­m svoju grešku i slažem se da to nije bio primjeren sadržaj za javni trg, istakla je Prolić i dadala da se ovaj performans izvodi na ulicama Slovenije i drugih država Evrope.

Realizacij­a ovog performans­a u Sarajevu je omogućena zahvaljuju­ći fondu Evropske unije Performe Europe.

Iz MUP-A KS-A je rečeno da su poduzeli zakonom propisane mjere protiv organizato­ra, ali i učesnika. Tako će glumac Marko Mandić platiti novčanu kaznu od 200 do 600 KM, a protiv organizato­rice Jasmine Prolić, podignuta je prekršajna prijava.

 ?? ?? Glumac Marko Mandić će platiti novčanu kaznu od 200 do 600 KM
Glumac Marko Mandić će platiti novčanu kaznu od 200 do 600 KM

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina