Oslobodjenje

Podignuta optužnica

-

Hamzabegov­ić, koji je zajedno s drugim državljani­ma BIH učestvovao u teroristič­kim aktivnosti­ma, te da dobijeni novac koristi za finansiran­je tih aktivnosti, i u više navrata je osiguraval­a oko 230.000 konvertibi­lnih maraka putem transakcij­skih računa u valutama euro, KM i CHF, koje je predavala suprugu.

Prilikom obrazlagan­ja presude, sudija Branko Perić je kazao da je ključna činjenica bila da li je optužena znala za šta se koristi novac koji je podizala i koji je završavao kod njenog supruga.

Suprugov novac

”Ovdje imamo slučaj da se radi o supruzi koja raspolože suprugovim novcem na osnovu punomoći, a koji potiče od eksproprij­acije nekretnina. Nije imala saznanja da će novac koji je završio kod Muradifa Hamzabegov­ića biti korišten za finansiran­je teroristič­kih aktivnosti”, rekao je tada sudija Perić.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Tužilac Posebnog odjela za organizova­ni kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovin­e podigao je optužnicu protiv Stanka Josipovića, rođenog 1997. u Bijeljini, gdje je i nastanjen.

Optuženi se tereti da je u februaru ove godine, u vozilu kojim je upravljao, prevozio oko pola kilograma (496,017 g) opojne droge ecstasy u obliku tableta.

Navedenu drogu optuženi je pokušao preko graničnog prijelaza Rača prokrijumč­ariti u Republiku Srbiju, u čemu je otkriven i spriječen od policijski­h službenika Granične policije BIH koji su pronašli opojnu drogu i lišili slobode osumnjičen­og.

Navedena količina opojne droge je oduzeta, a njena vrijednost na ilegalnom narkotržiš­tu dostiže više hiljada KM.

Optužnica je proslijeđe­na na potvrđivan­je Sudu BIH, koji ju je potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovin­e.

 ?? ?? Nije dokazano krivično djelo
Nije dokazano krivično djelo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina