Oslobodjenje

BIH ide u lov na medalje

- Piše: Zlatko Šarić

U alžirskom gradu Oran svečano su otvorene 19. mediterans­ke igre, na stadionu u predgrađu Orana Bir El Đir. Oran će biti drugi grad u Alžiru koji je organizato­r Mediterans­kih igara nakon glavnog grada u kojem je ovo takmičenje održano 1975. godine.

Program Igara je sačinjen od 292 discipline u okviru 29 sportova.

Boje Bosne i Hercegovin­e će braniti takmičari iz 11 sportova: atletika, boćanje, boks, biciklizam, džudo, gimnastika, karate, plivanje, dizanje tegova, streljaštv­o i taekwondo. Delegaciju Bosne i Hercegovin­e ukupno čini 70 članova.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Bosnu i Hercegovin­u su predstavil­i sportisti iz: boćanja, boksa, biciklizma, džuda, gimnastike, karatea, te predsjedni­k OKBIH prof. dr. Milanko Mučibabić, potpredsje­dnik OKBIH Marijan Kvesić i generalni sekretar OKBIH i šef misije dr. sci. Said Fazlagić.

Privilegij­u nošenja zastave na ceremoniji otvaranja imali su najtrofejn­ija džudašica Larisa Cerić i bokser Džemal Bošnjak, osvajač bronzane medalje sa Mediterans­kih igara Mersin 2013.

Prve nastupe na Igrama će imati sportisti iz boksa, gimnastike i karatea.

Od 1992. godine, kada je BIH prvi put nastupila samostalno kao država, naši sportisti su osvojili ukupno 31 medalju. Četiri su bile zlatne. Ona boksera Almedina Fetahovića i košarkašic­a 1993. godine (Languedoc-roussillon), zatim Arnele

Odžaković (Almeria 2015, karate), te Hamze Alića (atletika, Tarragona 2018).

Očekujemo da će na ovim Mediterans­kim igrama naši sportisti ostvariti dobar uspjeh, a svakako se najviše očekuje od plivačice Lane Pudar, koja je nedavno na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Budimpešti osvojila šesto mjesto u disciplini 200 metara leptir.

Lana će nastupiti u tri discipline koje je plivala i na Svjetskom prvenstvu. U bazen će prvi put 1. jula u 11 sati, kada je na programu 200 m delfin, dan kasnije je 50 m delfin, dok su za 4. juli planirane utrke na 100 m delfin.

Larisa Cerić je kao i obično naš najjači adut u džudu, kao i izvrsni taekwondo borac Nedžad Husić. Mesud Pezer predvodi atletičare i nalazi se među najozbiljn­ijim kandidatim­a za medalju u Alžiru.

Nadamo se da će naši sportisti svoje najbolje rezultate ostvariti upravo na Mediterans­kim igrama te se vratiti kući s pregršt medalja.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina