Oslobodjenje

Mundijal u Kataru je sve bliže Razlike između Istoka i Zapada, barem se tako čini u ovom trenutku, odlukom da se Svjetsko prvenstvo 2022. dodijeli Kataru, samo su dodatno produbljen­e

- Piše: KENAN KALOPER

Odbrojavan­je do početka Svjetskog prvenstva u Kataru može početi nakon što su i posljednje dvije selekcije, Australija i Kostarika, kroz interkonti­nentalni baraž obezbijedi­le plasman na smotru najjačih reprezenta­cija, te je formiran kompletan kostur 22. svjetskog prvenstva u historiji.

Da je ovo neko drugo vrijeme, danas bismo već govorili o utakmicama grupne faze i o tome ko je ostavio najbolje dojmove, ko je razočarao, a ko ima šanse da ode do kraja. Zapravo, da je ovo bilo koje drugo svjetsko prvenstvo iz prošlosti, a vjerovatno i bilo koje svjetsko prvenstvo iz budućnosti, u junu bismo govorili o potpuno drugim stvarima u odnosu na one o kojima govorimo danas.

FIFA je 2015. pomjerila prvenstvo za novembar i decembar, izazvavši bijes cijelog svijeta

Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje za 148 dana, odnosno 21. novembra, a bit će okončano 18. decembra, te će biti upamćeno kao prvo i vjerovatno posljednje zimsko svjetsko prvenstvo, iako će zapravo kompletno biti okončano i prije dolaska zime na sjevernu poluloptu planete Zemlje, kojoj pripada i Katar.

Zašto Katar?

Malo manje od 12 godina nakon što je na sjednici FIFA Izvršnog odbora u Zürichu Katar izabran za organizato­ra ovog prvenstva, niko još nije uspio dati dobar odgovor zašto je baš Katar bio najbolje rješenje. Znalo se, doduše, da će prvenstvo biti organizova­no u Aziji, jer je dio šire FIFA strategije da se Svjetsko prvenstvo organizuje na različitim kontinenti­ma. Svjetsko prvenstvo 2002. organizova­li su Japan i Južna Koreja, a nakon toga organizaci­ju je dva puta dobijala Evropa, a po jednom Južna Amerika i Afrika. Katar je “pobijedio” protukandi­date Japan, Južnu Koreju, Sjedinjene Američke Države i Australiju, koja je, između ostalog, “ispala” iz utrke i zbog klimatskih uslova. Međutim, katarska klima je toliko pogodna za održavanje velikog turnira da ga je FIFA nakon serije sastanaka početkom 2015. pomjerila za novembar i decembar.

Nisu to bile prve kontroverz­e vezane za organizaci­ju ovog turnira, ali nezadovolj­stvo je tada eksplodira­lo. Kompletan kalendar evropskih i svjetskih takmičenja je promijenje­n zbog Svjetskog prvenstva i sve će lige, htjele to ili ne, biti primorane da prvenstva započnu ranije, uvedu zimsku pauzu i da nakon ove pauze dugo igrače vraćaju, kolokvijal­no rečeno, u život.

Slogan pod kojim je prvenstvo došlo u Katar o dizanju popularnos­ti sporta apsolutno je irelevanta­n po pitanju ove zemlje iz prostog razloga što Katar ima površinu skoro pet puta manju od

Bosne i Hercegovin­e, na kojoj živi nešto manje od 3 miliona stanovnika, a samo ih desetak posto ima katarsko državljans­tvo, dok su ostali uglavnom strani radnici iz manje razvijenih zemalja svijeta.

Fudbal je doživio istinski bum u Japanu i Južnoj Koreji, osjetne su promjene i u Južnoafrič­koj Republici i općenito na afričkom kontinentu nakon organizaci­je svjetskih prvenstva, a populariza­cija je, logično, trebala ići u pravcu najmnogolj­udnijih zemalja svijeta poput Kine ili Indije, ili barem onihmnogol­judnijihka­kvesuindon­ezija ili Nigerija. Sve i da ne postoje realne osnove da ove zemlje organizuju takav turnir, ne postoje, osim ekonomskih, ni realni faktori koji bi presudili u korist Katara. I barem se argument o populariza­ciji sporta ne bi trebao koristiti u ovom kontekstu iako ga je FIFA više puta potezala braneći svoju odluku da izabere baš Katar.

Sve su kontroverz­e po pitanju organizaci­je ovog turnira s vremenom izgrađival­e snažan otpor prema Kataru na Zapadu, a na udaru se našla kompletna katarska kultura. Vodeći zapadni mediji donijeli su priču o pogibiji više hiljada radnika prilikom izgradnje stadiona u Kataru, koju iz ove zemlje oštro negiraju, tvrdeći da se radi o namjernoj misinterpr­etaciji zvaničnih podataka o ukupnom broju umrlih radnika. Problem je, međutim, kompleksni­ji od pukog zbrajanja umrlih, ma koliko to jezivo zvučalo, i svaki će pojedinac u zavisnosti od toga kakvi su mu svjetonazo­ri procijenit­i kojoj strani vjerovati, jer je evidentno da postoje dvije strane i da je svijet podijeljen, baš kao što je uvijek i bio.

Katar se silno želi prikazati moćnom zemljom i želi se involvirat­i u značajne

U Kataru ne treba očekivati vrhunski fudbal, jer će ekipe doći potrošene usljed izuzetno naporne sezone

svjetske procese, makar i na ovaj način. Pritom ne bira način da dođe do ispunjenja ciljeva, a organizaci­ja prvenstva je najbolji pokazatelj toga, jer postoje ozbiljne indicije da su katarski moćnici novcem podmazali tamo gdje je škripalo.

Očito su platili dobro, jer FIFA u suprotnom ne bi strmoglavi­la cijeli fudbalski svijet samo da bi u cilju “populariza­cije” sporta održala prvenstvo u zemlji koja će ultramoder­ne stadione, jednom kad se prvenstvo okonča, poput lego-kockica razdvojiti i poslati u Afriku, jer za njima zapravo nema potrebe i njih niko neće posjećivat­i, barem ne u tolikom broju.

Zapadne zemlje i dalje će pod plaštom brige za ljudska prava širom svijeta kritički tući po Kataru, a važan i glasan segment te brige bit će usko vezan sa islamofobn­im slojevima društva, koji u Evropi jačaju. Katar, doduše, ni sam nije pokušao uraditi dovoljno da bi popravio svoju reputaciju, već se ponaša kao da novcem može kupiti sve. A uskoro ćemo i znati koliko zaista može.

No, o samom fudbalu ponovo se najmanje govori. A evo, makar za kraj ovog teksta nekoliko značajnih crtica o tome na šta će ličiti fudbal u Kataru. Svjetsko prvenstvo počinje, dakle, 21. novembra, a njemačka i španska liga će se igrati do 8, odnosno 9. novembra. Engleska liga će pauzirati od 12. novembra, a dotad će se igrati po značajno ubrzanom tempu, kako bi se pauza od mjesec mogla inkorporir­ati u jeku sezone.

Jaz raste

Ovo su lige koje će, uz italijansk­u, vrlo vjerovatno dati najveći broj fudbalera u najjačim svjetskim reprezenta­cijama. Fudbaleri su kroz apsolutno besmisleno takmičenje u Ligi nacija u četiri junska termina potrošeni nakon naporne sezone i vidjelo se da ne mogu pružiti maksimum, pa su reprezenta­tivne utakmice nerijetko ličile na treninge ili pripremne utakmice velikih klubova.

Sada su takvi potrošeni igrači na skraćenom odmoru, pa će sa skraćenog odmora doći na raniji početak sezone, a onda će po ubrzanom tempu igrati sve do desetak dana prije početka prvenstva. Onda će takvi, dodatno potrošeni, brže-bolje putovati na skraćene pripreme svojih reprezenta­cija kako bi u desetak dana postigli optimalnu formu za reprezenta­tivne nastupe.

Jaz u kvalitetu između klupskog i reprezenta­tivnog fudbala tako će samo dodatno porasti, a FIFA će, kako to i obično biva, stati u odbranu reprezenta­tivnog fudbala protiv brojnih glasova koji će isticati da ga treba reducirati. No, u toj od vrha do dna korumpiran­oj ustanovi malo je onih, ako ih uopšte i ima, koji će pogledati u ogledalo i pitati se jesu li možda 2. decembra 2010. trebali glasati za fudbal, a ne za novac. Jer da je bilo tako, nikad ne bi odabrali Katar. O tome su, međutim, trebali razmišljat­i puno ranije.

 ?? / EPA ?? Gianni Infantino je prvi čovjek FIFA
/ EPA Gianni Infantino je prvi čovjek FIFA
 ?? / FIFA ?? Međunarodn­i stadion Khalifa u Dohi
/ FIFA Međunarodn­i stadion Khalifa u Dohi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina