Oslobodjenje

Diazov teški put do zvijezda

Iako je živio u teškim uslovima u rodnoj Kolumbiji, Luis Diaz nije odustajao od svog sna, sada je završio u Liverpoolu i ne namjerava da se zaustavi u napretku

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Luis Fernando Diaz Marulanda rođen je 13. januara 1997. godine u Barrancasu u regiji La Guajira u Kolumbiji, gradu koji se nalazi u neposredno­j blizini rudarskog naselja, pa je, kao i mnogi dječaci iz tog kraja, odrastao u teškom siromaštvu i fudbal mu je bio najveća ljubav. Ali i mogućnost da se izvuče iz teških prilika u kojima je odrastao.

Nažalost, kada čovjek živi u uslovima u kakvima je živio mladi Diaz s braćom i sestrama te ostatkom porodice, onda fudbal pada u drugi plan. U prvom planu su esencijaln­e životne potrebe. Barrancas je grad koji se vrlo često zaboravlja, u kojem je mnogim porodicama država okrenula leđa i ostavila ih neka se snađu kako znaju i umiju. Kao rezultat toga, neuhranjen­ost postaje jedan od njihovih najvećih problema jer doslovno žive od danas do sutra. A kada je problem imati pristojan obrok, onda sve druge stvari padaju u vodu, pa tako i fudbal. Ali Diaz nije odustajao od svog sna.

Prašnjavi teren

- Naša porodica stalno se borila i međusobno smo se pomagali da bismo preživjeli u teškim uslovima u kojima smo živjeli. Zajedništv­o je ono što nas najbolje opisuje, riječi su Diazovog starijeg nećaka Joshera Brite i najbolje opisuju situaciju prije njegovog uspjeha. A Diazova majka Silenis Marulande prva je bila protiv toga da on postane fudbaler. Naime, bojala se da će njenog sina fudbal odvojiti od, za nju tada važnije stvari, obrazovanj­a. I sama je priznala da zbog slabe građe njenog sina nije mislila da će se on moći nositi s većim i jačim igračima. Stariji nećak Brito objasnio je da nije Diaz jedini talent iz njihovog grada, ali je jedan od rijetkih koji je uspio izaći iz sivila u kojem su živjeli:

- Kod nas nije bilo vjere u fudbal toliko mladih talenata se izgubilo. Bilo ih je na hiljade kao Lucho (Diazov nadimak, op. a).

Ukratko, jako je teško za ljude koji žive u Barrancasu pronaći izlaz iz siromaštva i rijetki su uspjeli doći do velike zarade i statusa zvijezde. Ali ništa od toga mladog Diaza nije moglo maknuti od fudbala. Po cijele dane trčao bi bosonog za loptom igrajući fudbal s prijatelji­ma na pijesku i kamenju, na prašnjavom terenu prekoputa porodične kuće, te oponašao trikove svojeg najvećeg idola Ronaldinha. Za Diaza i njegovu karijeru važno je bilo to što je njegov otac Luis Manuel Diaz bio veliki fudbalski entuzijast­a i bivši amaterski fudbaler. Bio je i trener te vodio fudbalsku školu Club Baller de Barrancas, u kojoj nakon uspjeha njegovog sina trenira više djece, ali poenta je u tome da je otac podržavao sinovu ljubav za fudbalom. Diaz se izdvajao kvalitetom u tatinoj školi, ali nije imao poseban tretman. O njemu se uz oca puno brinuo i pomenuti Brite.

Počeo je igrati u kolumbijsk­oj ekipi Barranquil­le, u kojoj je prošao sve omladinske kategorije, i govorili su mu da nema fizičke predispozi­cije za uspjeh, ali to ga nije omelo.

- Puno trenera nije bilo sigurno u njegov kvalitet jer je bio mršav i nizak, prisjeća se otac i dodaje:

- Ali Luis je bio jako talentovan, imao je odličan dribling, brzinu i znao je pogađati, tako da su se neki treneri morali kockati s njim da bi shvatili o kakvom igraču je riječ.

U Barranquil­li su treneri počeli raditi na jačanju Diaza. Bio je itekako mršav, do te mjere da su mnogi mislili da boluje od anoreksije. Radio je tako izvan fudbalskog terena prema posebnom programu treninga i povećao unos hrane.

- Nije da je bio anoreksiča­n, ali bilo je jasno, s obzirom na njegove godine i težinu, da se moraju napraviti drastične promjene. Naša dužnost kao trenera bila je da mu napravimo poseban program treninga i pojačamo mu prehranu, rekao je Robert Penaloza, jedan od trenera u Barranquil­li.

Nakon što je impresioni­rao sve, pregovori o transferu doveli su kolumbijsk­og napadača 2016. u Atletico Junior, klub koji je igrao u prvoj ligi. Postao je vodeća figura i odveo Atletico Junior do najvećih uspjeha u novijoj historiji kluba. Osvojili su tako turnir Copa Colombia, dva naslova lige Categoria Primera A i prestižnu Superligu Kolumbije.

- U to vrijeme nismo mogli zamisliti da će postići sve ovo, ali znali smo da je dobar igrač. Kada je postao redovan starter, počeli smo vjerovati da bi mogao postati zvijezda, ali nismo mogli ni zamisliti da će doći do nivoa na kojem je sada, rekao je trener Penaloza.

Nakon svih tih uspjeha u Kolumbiji zaintereso­vali su se mnogi evropski klubovi. Među svima koji su ga gledali iz Evrope u utrci za Diaza pobijedili su skauti Porta, portugalsk­og kluba koji gaji ogromnu ljubav prema južnoameri­čkim zvijezdama (James Rodriguez, Radamel Falcao, Eder Militao...). Porto ga je kupio za “samo” sedam miliona eura i malo je reći da je napravio odličan posao. Za evropske standarde mali novac za talentovan­o krilo koje će se kasnije pokazati kao jedno od najboljih na svijetu. Diaz je napravio najvažniji korak, došao je u Evropu. Kupio ga je Porto i mladi Lucho dobio je priliku na najvećoj sceni pokazati kakav kvalitet posjeduje.

- Naravno, treba priznati i da je Porto imao veliku ulogu u njegovom razvoju, ali da mi imamo njihovu infrastruk­turu i resurse, vjerujem da bismo imali hiljade igrača poput Luisa Diaza. Zbog ekonomske situacije gubimo mnogo igrača, rekao je direktor omladinsko­g pogona Atletico Juniora Oktavio Rivera.

Za dvije i po godine u Portugalu sjajni Kolumbijac osvojio je dvostruku krunu i na evropskoj sceni dokazao svu raskoš svog talenta. U 125 nastupa postigao je 41 pogodak i ostvario 19 asistencij­a. A 2020. nastavio je napredovat­i u dresu Kolumbije. Postigao je veliki uspjeh na Copa Americi 2021. godine osvojivši s Kolumbijom treće mjesto, a bio je pritom najbolji strijelac turnira uz neponovlji­vog Argentinca Lea Messija. Zabijao je golove Argentini, Brazilu... i jednostavn­o odigrao fantastiča­n turnir za svoju reprezenta­ciju. Logično, nakon takvih sezona najveći evropski velikani zaintereso­vali su se za talentovan­og Kolumbijca. Najviše su se spominjali Tottenham i Liverpool. Ali redsi su bili konkretnij­i i za 47 miliona eura kupili Diaza. Luchov otac i sam je potvrdio da je Liverpool bio konkretnij­i u pregovorim­a:

Finale

- Tottenham je u jednom trenutku bio prvi izbor. Roma je već bila ispala iz utrke. Ali poenta je da su svi previše oklijevali i dopustili da ih Liverpool nadigra. Liverpool je bio brži i u kratkom roku kupio je Luisa.

Kako je Liverpool u kratkom roku kupio Diaza, tako je popularni Lucho u kratkom roku kupio publiku na Anfieldu. Otkad je zakoračio na legendarni travnjak u Liverpoolu, pokazao je da je svjetska klasa i da je samo nebo granica za njegov talenat. Ima i velike zasluge za to što je Liverpool u ovoj sezoni osvojio dva trofeja, Liga kup i FA kup, a do posljednje­g kola Premiershi­pa bio je u igri za titulu engleskog prvaka s Manchester Cityjem. Uz to su stigli do finala Lige prvaka protiv Real Madrida u Parizu, ali nisu imali svoj dan. Ostali su bez najvažnije titule jer je golman Reala Thibaut Courtois, koji je izabran za igrača utakmice, briljirao u tom finalu.

Iako Liverpool nije osvojio dva najvažnija trofeja, sezona je proglašena uspješnom jer imaju ekipu prepunu mladih igrača željnih dokazivanj­a.

Dečko koji je igrao bos po prašnjavim terenima prepunim kamenja sada igra protiv najboljih fudbalera svijeta i osvaja srca gledalaca na najvećim evropskim stadionima. Ali da nije bilo kamenih terena, neuhranjen­osti i svih nedaća u djetinjstv­u, pitanje je da li bi Diaz danas bio u Kloppovoj ekipi.

Jer kako je proslavlje­ni brazilski veznjak Gilberto Silva jednom rekao: “Nema velikog fudbalera ako mu je frižider uvijek bio pun”.

Mnogo trenera nije bilo sigurno u njegov kvalitet jer je bio mršav i nizak, prisjeća se otac Luis Manuel Diaz

 ?? / EPA ?? Nije uspio osvojiti trofej Lige prvaka s redsima
/ EPA Nije uspio osvojiti trofej Lige prvaka s redsima
 ?? / EPA ?? Svojim potezima je kupio navijače na Anfieldu, ali i širom svijeta
/ EPA Svojim potezima je kupio navijače na Anfieldu, ali i širom svijeta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina