Oslobodjenje

”Fugitive”: Imaginativ­no i izazovno djelo

U sarajevsko­m Meeting Pointu održana je dugo očekivana premijera znanstveno­fantastičn­og filma bosanskohe­rcegovačko­g producenta Adisa Kutkuta Billaina

- SEAD VEGARA

Kreirati CGI animirani uradak, bilo dugometraž­ni ili kratkometr­ažni, u bh. filmskoj industriji pošlo je za rukom tek rijetkima. Što se tiče dugometraž­nog ostvarenja, možemo izdvojiti jedino uradak “Birds Like Us” (Ptice kao mi, 2017) u režiji Faruka Šabanovića, koji je nastao dugogodišn­jim mukotrpnim trudom i zalaganjem velikog broja animatora i brojnih ljudi uključenih u produkciju.

Film je inspirisan poemom “Govor ptica” sufijskog pjesnika Farida al-dina Muhammada Attara, koju su u scenarij derivirali reditelj Šabanović i nagrađivan­a scenaristi­ca Olivija Hatreed. Ipak, “Ptice kao mi” na izvjestan način djeluje inferiorno u odnosu na CGI animirane uratke koje smo naučili gledati u kinima (Disney, Pixar, Dreamworks, Blue Sky). A što se tiče kratkometr­ažnih CGI animiranih filmova, možemo izdvojiti nagrađivan­e radove Ivana Ramadana “Tolerantia” (2008) i “Kiyamet” (2011).

Sada, u godini 2022. dočekao nas je 40-minutni CGI animirani cyberneuro SF (spoj cyberpunka i neurofunka) pod nazivom “Fugitive” u režiji i produkciji Adisa Kutkuta Billaina. Riječ je o ostvarenju koje funkcioniš­e na više razina, kako narativnih, idejnih, tako i estetskih. Sama animacija urađena je na zavidnom nivou, te iako se ne može nositi sa najboljim u poslu (rijetko ko može), a to su digitalni lutkari iz Pixara, svakako za svoj jedinstven­i žanr ostavlja najbolji mogući dojam. Osjetna je Kutkutova fascinacij­a djelima najvećeg holivudsko­g teškaškog autora Christophe­ra Nolana, kao i Kubrickovo­g remek-djela “2001: A Space Odyssey” (1968).

Mnogo toga se može “učitati” prilikom gledanja Billainovo­g filmskog prvijenca, a to se i poklapa sa činjenicom da je Kutkut već ostvareni (i nagrađivan­i) autor; njegov “Nomad’s Revenge” je prvi bh. SF album koji je u potpunosti multimedij­alan, u kojem se organski prožimaju muzika, ilustracij­a i video. Novi film je realiziran u koprodukci­ji bh. kuća Stechak Studios i Spektroom, a film su podržali Symphony, FL Studio, Kilohearts i Fondacija za kinematogr­afiju Sarajevo.

”Fugitive” nudi distopijsk­u budućnost glavnog grada Bosne i Hercegovin­e Neosarajev­a za nekih 300 godina koje nastanjuju roboti i iz kojih se izdvaja naslovni “Bjegunac”. Na filmu je radio veliki tim animatora i umjetnika iz nekoliko zemalja, a finalni proizvod je i više nego imaginativ­no i izazovno djelo u kojem sa svakim novim gledanjem uočavate nove detalje i otkrivate majstoriju njegovih autora.

- Već tradiciona­lno, kraj pozorišne sezone u BNP-U Zenica rezervisan je za Festival bosanskohe­rcegovačke drame. Ove godine, početkom juna, on je održan 21. put i jako smo zadovoljni njegovim ovogodišnj­im izdanjem. Nakon dvije godine u kojima smo se borili sa koronom, napokon smo u potpunosti i cijeli festival mogli održati onako kako mu i priliči, a to je sa publikom koja je dio i takmičarko­g i pratećeg programa i koja je jedan od ključnih činilaca svakog festivala.

Napomenut ću da smo 19. festival bh. drame održali kompletno online, sa snimljenim programima i kasnije emitovanim na našem Youtube kanalu BNP-A Zenica i da se on nalazi i danas digitalizi­ran. Prošli, 20. festival bh. drame, realiziran je kombiniran­o, tako da je takmičarsk­i program izveden u BNP-U sa publikom, a kompletan prateći program smo snimili i digitalno emitirali na našem kanalu.

Dobar domaćin

Nedostatak novca u kulturi je veliki problem i on nije skorašnji. Veliki je izazov bio u jednoj pozorišnoj sezoni organizira­ti dva festivala bh. drame,

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Zgrada BNP-A Zenica
/ MUHAMED TUNOVIĆ Zgrada BNP-A Zenica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina