Oslobodjenje

Književna večer s Ingeom Schulzeom

- N. S.

sti uposlenika i publike zbog krova i prokišnjav­anja.

Češki pisac Roman Sikora bio je gost na premijeri predstave “Tri dana”, rađene po njegovom tekstu i nije krio oduševljen­je. Tanja Miletić-oručević, Sarajka koja je dugo radila u Mostaru, a sada živi u Poljskoj, koja potpisuje režiju, sretna je kako je sve ispalo na sceni. Koliko saradnja sa ljudima iz drugih gradova i država oplemenjuj­e teatar?

- U teatru je uvijek izazov to što nam pruža mogućnost saradnje sa drugim ljudima, razmjene ideja, kreativne energije, upoznavanj­a i zajedničko­g rada. Tanja je dugogodišn­ja saradnica našegpozor­išta.isamsamigr­aoudvije predstave koje je režirala. Njen prijedlog je bio tekst Romana Sikore i nakon čitanja i razgovora o budućoj predstavi složili smo se da bi ona bila osvježenje na našem repertoaru. Mislim da je dolazak pisca dramskog teksta na premijeru u Zenicu nešto što bi se trebalo podrazumij­evati kada su autori u pitanju. Razgovori sa autorima, glumcima i stvaraocim­a, ali i sa publikom, daju mnogo ljepote našem poslu.

Prije pozicije direktora u BNPU Zenica radili ste kao rukovodila­c Dječije, omladinske i lutkarske scene. Koliko je za Vas izazov sve ove godine bilo raditi sa mladim glumcima?

Otkud Miroljub Mijatović u ovom poslu?

- Moja ljubav prema pozorištu počela je davno. Bilo je to kada nam je došao Vučko na Zimsku olimpijadu 1984. Vučko je otišao na Olimpijadu, a ja sam otišao u tadašnje Narodno pozorište Zenica na audiciju za Dječiju scenu, kojom je tada rukovodio pokojnislo­bodanstoja­nović.posljednji­h petnaestak godina, pored svog profesiona­lnog glumačkog posla, angažirao sam se u pozorištu za djecu.

Stižu komedije

U organizaci­ji BZK-A Preporod i Fondacije porodice Bećirević iz Brčkog, a u saradnji s Goethe Institutom iz Sarajeva, sinoć je u Brčkom održana književna večer s njemačkim književnik­om Ingeom Schulzeom. Na književnoj večeri je predstavlj­en najnoviji Schulzeov roman koji nosi naziv “Čestite ubice”, a uz autora u predstavlj­anju su učestvoval­i Naser Šečerović i Vahidin Preljević.

Vahidin Preljević je kazao da je u gotovo svim Schulzeovi­m radovima tema tranzicija te da Schulze, kao autor koji je odrastao u bivšoj istočnoj Njemačkoj, tematski kruži oko sudbonosne 1989. godine kao prijelomne tačke u njemačkoj povijesti.

- U svojim pripovijet­kama, romanima i esejima Schulze ne osuđuje prošlost, nego je pokušava sagledati iz više perspektiv­a kako bi se bolje razumjela sadašnjost. Za čitaoce našega podneblja, koji su kao i Schulze doživjeli propast jednog sistema i koji još žive tranziciju u kojoj se neki novi sistem još nije stabilizir­ao, važno je čitati autore koji imaju slično iskustvo, prije svega mislim na iskustvo gubitka i pokušaja da se prilagode novim okolnostim­a, izjavio je Preljević.

Vučko je 1984. otišao na Olimpijadu, a ja sam otišao u tadašnje Narodno pozorište Zenica na audiciju za Dječiju scenu

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Miroljub Mijatović
/ MUHAMED TUNOVIĆ Miroljub Mijatović
 ?? / FENA ?? Sa druženja u Brčkom
/ FENA Sa druženja u Brčkom
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina