Oslobodjenje

Sevdah treba čuvati

- N. S.

- Moj dramsko-pedagoški rad jeste moja velika ljubav. I danas kada imam vremena, rado prihvatim pozive kolega da vodim neku radionicu, pa pomognem mladima u odrastanju i sazrijevan­ju. Sada sam u situaciji da mladi koji su odrastali na Dječijoj, omladinsko­j i lutkarskoj sceni dolaze kao završeni glumci, bave se režijom, rade poslove na kojima usko sarađuju sa umjetnošću. Ogromna je to radost i na to sam posebno ponosan. Veliki je izazov u vremenu u kome živimo uzeti na sebe ulogu nekoga ko može uticati na njihovu ljubav prema teatru, na njihovo promišljan­je o umjetnosti, životu. Nije uloga dramskog pedagoga koji radi sa mladima samo i isključivo praviti pozorišne predstave. On je prvenstven­o pedagog. Tu smo da ih ohrabrimo i da im kažemo da pokušaju što duže zadržati sebe u vremenu u kome živimo.

To sam i magistrira­o - Pozorište za djecu u sistemu bh. pozorišta, doktorat mi se tiče dramske pedagogije, specijaliz­acija se ticala interkultu­ralnog učenja dramskim tehnikama i metodama. Nastojim dati maksimum kad je u pitanju sve čime se bavim u pozorištu.

Kakav repertoar planirate u narednom periodu?

- Početak naredne pozorišne sezone obilježit će predstava “Trainspott­ing”, koju, po romanu Irvina Welsha, režira naša rediteljka Lajla Kaikčija i lutkarska predstava “Pinokio” u režiji gosta iz Bugarske Darka Kovačovsko­g. Svakako promišljam­o i o tekstu koji je u žanrovskom smislu komedija, jer u ovim teškim vremenima moramo misliti i na publiku koja želi gledati komični repertoar. U programsko-repertoars­kom promišljan­ju vodimo brigu i o bh. autorima, jer nam je jedan od osnovnih zadataka afirmiranj­e i razvoj bh. dramskog pisma. U svakom slučaju, bit će za svakoga ponešto.

Poznato je da je zgrada zeničkog Pozorišta najveća u BIH - shodno tome, potrebna su i mnogo veća sredstva za njeno održavanje

Večer sevdaha održana je u Karauli kod Travnika, u okviru manifestac­ije 512. dani Ajvatovice, a u suradnji sa Udruženjem ljubitelja sevdaha Sevdalinka iz Sarajeva. Predsjedni­k Organizaci­jskog odbora Ajvatovica Karaula 2022. Vahid Skrobo kazao je kako je pandemija koronaviru­sa utjecala na organizaci­ju kulturnog i društvenog života u Karauli.

- Napokon smo to uspjeli oživiti uz naše goste iz Sarajeva. Veliki je broj ljudi koji se odazvao i svojim prisustvom uveličao ovaj događaj, naglasio je Skrobo.

Predsjedni­k Udruženja Sevdalinka Zulfo Bota kazao je kako je ovo treći put da publici Karaule predstavlj­aju svoj rad.

- Jedan od prioriteta našeg udruženja jeste da sačuvamo autohtonu pjesmu sevdalinku na način na koji je i nastajala, sa željom da je prenesemo na mlađe naraštaje, ali i da kod nas zauzme posebno mjesto koje joj i pripada, naglasio je Bota, dodavši kako je sevdalinka način življenja koji ne može svako razumjeti.

- Sevdalinka je pjesma našeg naroda i treba je čuvati kao zjenicu oka, to je naš biser i najveći brend, zaključio je Bota.

U okviru 512. dana Ajvatovice u Bugojnu je održana i smotra folklora.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina