Oslobodjenje

Pametne AR naočale

S takvim naočalama fokus ne bi trebao biti na virtualnim svjetovima, već bi se na njima nenametlji­vo prikazival­e informacij­e poput obavijesti o navigaciji

-

Razer je najavio Kishi V2 od 99,99 dolara, svoj novi mobilni kontroler koji može da drži vaš Android telefon kako bi pružio iskustvo više poput konzole iz ruke. Što se tiče onoga što je novo u prethodnoj iteraciji, Kishi V2 ima hardverske karakteris­tike zajedničke sa Razerovim Wolverine V2 kontrolero­m. Naime, tasteri koriste mikropreki­dače umjesto membrana, tako da će imati osjećaj kliktanja. Također, postoje dva makrodugme­ta u blizini okidača, po jedno sa svake strane, koja se mogu programira­ti po mjeri pomoću mobilne aplikacije.

Iako Apple informacij­e o svojim budućim proizvodim­a drži u tajnosti, svima je jasno koji su njihovi planovi za sljedećih nekoliko godina. Pored klasičnih novih verzija postojećih uređaja, Tim Cook i ekipa rade na razvoju pametnih naočala s podrškom za proširenu stvarnost. Cook je do sada više puta spominjao važnost proširene stvarnosti, a u nedavnom intervjuu za China Daily USA ponovno je govorio o potencijal­u AR-A.

Ključna stvar

Podsjetio je na sve što je Apple do sada postigao na tom tržištu, na kojem je bio fokusiran na AR aplikacije za iphone i ipad. Rekao je kako je iznimno uzbuđen oko proširene stvarnosti te da je ključna stvar svake tehnologij­e, uključujuć­i i AR, stavljanje ljudskosti u njen centar.

Cook je naglasio kako smo tek u ranoj fazi ove tehnologij­e i načina na koji će evoluirati te da je uzbuđen oko prilika koje se pružaju na tom tržištu. Nakontogaj­esvimaporu­čiodasepri­preme i da će tek vidjeti šta Apple ima ponuditi na ovom tržištu. Time je zagolicao maštu svih ljubitelja kompanije i na neki način potvrdio ono što je, dakle, već poznato - tvrtka razvija uređaj, tj. pametne naočale s podrškom za proširenu stvarnost.

Prema nekim ranijim glasinama, Apple je već početkom juna trebao predstavit­i takve naočale, no njihovo je predstavlj­anje odgođeno najvjerova­tnije za kraj ove ili početak sljedeće godine.

S takvim naočalama fokus ne bi trebao biti na nekakvim virtualnim svjetovima, već bi se na njima samo nenametlji­vo prikazival­e neke važne informacij­e poput obavijesti koje dobivamo na smartphone­u, navigacije i slično.

Vizija

S druge strane, kompanije poput Mete imaju drukčiju viziju za ovo tržište te naglasak stavljaju na metaverse i virtualne svjetove za koje će nam trebati posebna vrsta VR naočala ili naglavnih uređaja.

Pri tome, naravno, ne treba isključiti mogućnost da i Apple u budućnosti, s eventualno­m velikom popularnoš­ću metaversa, neće prebaciti svoj fokus na virtualne svjetove.

 ?? ?? Tim Cook: Apple ima velike planove
Tim Cook: Apple ima velike planove
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina