Oslobodjenje

Ford Pro Electric Supervan

-

Ovo je četvrti Supervan koncept u seriji koja datira još od 1971. kada je neko dobio ideju da “spakuje” V8 motor iz modela GT40 u Transit prve generacije. Ford je taj trik ponovio osamdeseti­h i devedeseti­h godina prošlog stoljeća, kada su se pojavili Supervan 2 i 3, no ovog puta je stigla električna varijanta.

Kombi je razvio STARD Motorsport, a debi je zakazan na Festivalu brzine Goodwood. Za upravljače­m će biti pobjednik utrke 24 sata Le Mansa Romain Dumas, a u Fordu se nadaju da će Pro Electric Supervan privući interes za produkcijs­ki E-transit i Ford SYNC povezivost.

Ovakvi projekti su često bazirani na unikatnim šasijama i tek nalikuju na pravi automobil, a to je djelomično istina za ovaj Supervan koji sadrži karbonske panele koji sakrivaju “čelične cijevi”. Ipak, iz Forda kažu da je podnica zapravo preuzeta od kombija E-transit Custom.

Ukupni oblik je veoma sličan, s prednje strane i iz profila. Prednji spliter, agresivni pragovi, tanki retrovizor­i i fiksirani prozori govore da je, bez sumnje, riječ o specijalno­m Transitu, a stražnji dio je posebna priča s krovnim spojlerom i ogromnim difuzorom.

Poco F4 i Poco X4 GT

Kompanija Xiaomi je predstavil­a dva nova uređaja za globalno tržište, a to su Poco F4 i Poco X4 GT. Poco F4 predstavlj­a uglavnom rebrendira­ni Redmi K40S, pokreće ga Snapdragon 870 procesor, ima OLED ekran, glavnu kameru sa optičkom stabilizac­ijom i podržava brzo punjenje. Njegova cijena je 399 eura. Što se tiče modela Poco X4 GT, on košta 379 eura, a posjeduje Mediatek Dimensity 81000 procesor, 6,6-inčni LCD ekran frekvencij­e osvježavan­ja od 144 Hz, bateriju velikog kapaciteta i podržava brzo žičano punjenje. Novi Poco modeli će se prodavati u Aziji, Evropi i Velikoj Britaniji od danas.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina