Oslobodjenje

Najveća bakterija na svijetu

Bakteriju je otkrio profesor biologije mora na Univerzite­tu Antilles u Gvadalupu Olivier Gros dok je tragao za simbiotski­m bakterijam­a

-

Naučnici su u močvari u Gvadalupu pronašli najveću bakteriju na svijetu - u obliku je bijelih vlakna i veličine je ljudske trepavice.

Strani organizam, nazvan Thiomargar­ita magnifica je dug centimetar i 50 puta je veći od ostalih bakterija. Ovo je prva bakterija vidljiva golim okom. Tanka bijela vlakna pronađena su na površini raspadajuć­eg lišća mangrova u plitkom tropskom području močvare.

Otkriće je iznenađuju­će, jer prema modelima ćelijskog metabolizm­a, bakterije ne bi trebale biti ovolike. Ovu bakteriju otkrio je profesor biologije mora na Univerzite­tu Antilles u Gvadalupu Olivier Gros. To se desilo dok je tragao za simbiotski­m bakterijam­a u ekosistemu mangrova.

- Kada sam ih vidio, pomislio sam čudno, izjavio je Gros.

Pažljiviji­m pregledom utvrđeno je da ima čudnu unutrašnju strukturu. Dok u većini bakterija DNK slobodno lebdi u ćeliji, kod ove bakterije DNK je vezan za membranu ćelije. Utvrđeno je i to da sadrži tri puta više gena od većine bakterija, kao i stotine hiljada kopija genoma raširenih po svakoj ćeliji, što je čini neobično složenom.

Naučnicima nije jasno kako je ova bakterija postala tolika. Jedan od mogućih razloga za to jeste što se na taj način adaptirala da bi izbjegla predatore.

 ?? ?? Duga je centimetar i 50 puta je veća od ostalih velikih bakterija
Duga je centimetar i 50 puta je veća od ostalih velikih bakterija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina