Oslobodjenje

Povorka i performans u raljama politike Težnje ka cenzuri su opasne, a političari ne mogu određivati granicu umjetnosti

- Piše: Matea Jerković

ovog doma Denisa Zvizdića da se na dnevni red hitno uvrsti i tačka o privremeno­j suspenziji carinskih stopa kod ulaska goriva u BIH. Protiv ove tačke je bio SNSD, pa nije bilo entitetske većine.

Treća bh. Povorka ponosa, a potom i performans ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, poslužili su kao platforma za predizborn­u kampanju. Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, smatra da je Dino Mustafić, direktor NP-A, odgovoran za performans, a Vladu KS-A pita zašto nije pokrenula njegovu smjenu. Naglasio je i da lično ne podržava organizaci­ju “Parade na ovaj način”, jer ona “nije u skladu sa Božijim zakonima” koji su “iznad svih ljudskih zakona”.

Mustafić ističe da, kao umjetnik i direktor NP-A, nikada ne može pristati da političari bilo koje političke opcije određuju šta je prava umjetnost, gdje su njene granice i da povodom jednog performans­a dijele građane “na oni i mi, šta sljeduje njima, a šta nama”.

- Ne razumijem taj jezik, ma koliko znam da je to sve i predizborn­a kampanja, ali i vrlo opasna tendencija cenzure, koji danas smjenjuje nekog direktora pozorišta, a sutra zatvara to isto pozorište ili uređuje program. Posebno je nonsens tražiti odgovornos­t za gostujući program koji nije produkcion­o niti sadržajno vezan za našu kuću, jer mi igramo na Trgu naše predstave i koncerte koje kreiramo i autorski potpisujem­o kao NP Sarajevo, rekao je Mustafić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina