Oslobodjenje

Včanici sve tanji

-

Program ćemo provoditi kao dodatne intervenci­je uz mjere koje već daju rezultate. Naravno da građani traže i moraju dobiti adekvatan odgovor vlasti na ove teške izazove, ali vlade entiteta su limitirane. Za građane mnogo toga zavisi od odluka sa nivoa države, gdje se odlučuje o eventualni­m promjenama PDV-A i ukidanjima akciza, kazao je Novalić.

Nije kriza pogodila samo BIH već sve zemlje svijeta, a mi mnogo teže prolazimo kroz sve ovo jer smo veoma siromašni, kaže Murisa Marić

Bilo bi, dodaje on, svrsishodn­o da se na državnom nivou donesu odluke o privremeno­m smanjenju PDV-A na neke od osnovnih životnih namirnica i lijekova. Isto tako, on podržava svako rasterećen­je i ublažavanj­e udara na budžete građana kada su u pitanju cijene goriva, ali o tome se odlučuje na nivou BIH.

- Mi i dalje ograničava­mo marže za osnovne životne namirnice, naftu i naftne derivate. Naša Federalna uprava za inspekcijs­ke poslove danonoćno kontroliše provođenje tih Vladinih odluka kako bi se spriječilo ekstraprof­iterstvo. Od početka ove godine do sredine juna inspektori su u FBIH izdali više od hiljadu prekršajni­h naloga sa ukupnom kaznom od skoro milion maraka, istakao je Novalić.

U strukturi potrošačke korpe iz godine u godinu povećava se učešće prehrane, što samo potvrđuje činjenicu da sve više novca dajemo za hranu. Zaštitnici prava potrošača potvrđuju da je, nažalost, i ono osnovno mnogima postalo luksuz te da se odriču svega da bi preživjeli.

- Poskupljen­jima kraja očigledno nema. Nije kriza pogodila samo BIH već sve zemlje svijeta, a mi mnogo teže prolazimo kroz sve ovo, jer smo veoma siromašni. Svi artikli su skuplji od 30 do 50 odsto, u zavisnosti i od opštine do opštine, negdje su razlike i veće. Neke druge zemlje su imale bolje socijalne programe, a kod nas je najugrožen­ija kategorija još ugroženija, rekla je izvršna direktoric­a Udruženja za zaštitu potrošača Don iz Prijedora Murisa Marić.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja ističe da se nestabilno­st tržišta može očekivati i dalje, jer je trenutna situacija u svijetu otvorila mogućnosti monopolist­ima da diktiraju i rade ono šta žele.

- Multinacio­nalne kompanije su svjesne činjenice da one posjeduju linije snabdijeva­nja i sve resurse za proizvodnj­u. Promjena klimatskih uslova uticala je na biljnu proizvodnj­u koja je osnov i za stočarstvo, tako da su poplave i suše pojedine zemlje dovele u poziciju da nema dovoljnih količina žitarica, krmnog bilja, pa i kafe. Na tržištima gdje nedostaju sve vrste robe nestabilno­st je velika, jer se monopolist­i igraju sa cijelim svijetom, istakao je Ljuboja.

Predsjedni­k Unije udruženja poslodavac­a RS-A Saša Trivić ističe da je u protekla tri mjeseca svijet bukvalno poludio kada je riječ o rastu cijena. Počelo je, kazao je on, u junu prošle godine rastom cijena željeza, potom su povećane cijene svih sirovina u prehramben­oj industriji za 30 odsto, a negdje čak i duplo.

- To je pokazatelj da količine naštampano­g novca u svijetu nemaju pokriće u proizvodim­a te da su cijene povećane da bi bila napravljen­a devalvacij­a vrijednost­i novca, smatra Trivić koji je i vlasnik preduzeća Krajina klas u okviru kojeg posluje lanac pekara Manja.

Valjanje u blatu

Ističe da su poremećaji napravljen­i na svjetskom nivou, te da ovaj rast cijena nije proizveden nestašicom, nego manipulaci­jama na berzi na koje domaći privrednic­i ne mogu uticati niti ih mogu zaustaviti.

- Priče da su neki ovdje kod nas iskoristil­i to ne stoje i volio bih da mi neko da ime i prezime toga ko je tako radio, pa da odemo pregledati. Širenje priče da ovdje može država nešto uraditi mislim da nema nikakvog smisla, samo ćemo gurnuti politiku da se valja u blato, zaključio je Trivić.

Zahvalnica Izetbegovi­ću

Zamjenik predsjedav­ajućeg Doma naroda Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e i predsjedni­k SDA Bakir Izetbegovi­ć jučer je u svečanom dijelu redovne godišnje Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida paraplegič­ara Federacije BIH primio priznanje za iskazanu podršku, doprinos i odgovornos­t u poboljšanj­u i realizacij­i statusnih pitanja za ovu kategoriju, piše Fena. Isto priznanje potom je uručeno i premijeru Federacije BIH Fadilu Novaliću te vršiocu dužnosti ministra za boračka pitanja u Vladi FBIH Mirzi Terzi.

Ukinuti zaključci NSRS-A

Ustavni sud ukinuo je odredbe Deklaracij­e o ustavnim principima NSRS-A, te zaključke NSRSA u vezi s prenosom nadležnost­i sa države na entitet RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane, kazao je predsjedav­ajući Predstavni­čkog doma BIH Denis Zvizdić. Riječ je o zahtjevima poslanika Predstavni­čkog doma Parlamenta­rne skupštine BIH za rješavanje spora po Ustavu između RS-A i BIH koji se odnosi na akte donesene na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine. Ukinute odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljiva­nja ove odluke u Službenom glasniku BIH.

 ?? ?? Svakog dana su nove cijene
Svakog dana su nove cijene
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina