Oslobodjenje

Javni moral u služb

Iako institucij­e EU traže da instance vlasti svih nivoa usklade Zakon o javnim okupljanji­ma sa standardim­a EU, domaći političari žele nova ograničenj­a

- Piše: Matea Jerković

Proteklih dana u Kantonu Sarajevo svjedočimo političkim obračunima u čijem fokusu je performans ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u organizaci­ji Art Festival Zvrk, a zapravo Treća bosanskohe­rcegovačka Povorka ponosa, koji su održani u subotu. Kantonalni odbor SDA Sarajevo jučer je ispred Pozorišta održao konferenci­ju za novinare, sa koje je Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KSA, poručio da je “trenutna vlast potpuno nesposobna da zaštiti ustavnopra­vni poredak građana u KS-U i da ona svojim djelovanje­m, odnosno nedjelovan­jem, vrši diskrimina­ciju građana”.

Relativno pravo?

- Kakve su to sigurnosne procjene MUP-A KS-U u kojima kažu da je potrebno da se angažira 1.100 policajaca u KS-A, da se zablokiraj­u 52 ulice u strogom centru grada, da se paralizira život potpuno taj dan, upitao je Dević.

Naglasio je da “SDA nije homofobna stranka i ne zagovara uskraćivan­je bilo kakvih ljudskih prava”. Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini KS-A, ponovio je kako je performans “organizaci­ja sodomije”.

- Odgovornos­t je na Ministarst­vu kulture, a ukoliko nije na njemu, onda je odgovornos­t isključivo na direktoru Narodnog pozorišta Sarajevo, rekao je Zahiragić i dodao da je “Sarajevo centar umjetnosti, filma, modernih umjetnosti, ali da javni prostor nije, niti može biti, mjesto za sodomu i gomoru”.

Osvrnuo se i na Povorku i naglasio da kada je SDA bila na vlasti, “parada nikakve vrste gdje se blokiraju 52 ulice nije organizova­na”.

- Da li je sloboda okupljanja ustavno pravo, svakako jeste. Da li je to ustavno pravo apsolutno - nije, ono je relativno, moguće ga je ograničiti kada postoje razlozi javne sigurnosti, javnog morala, rekao je Zahiragić.

A iz Službe za stambene i komunalne poslove Općine Centar za naš list su rekli da se “do momenta održavanja konferenci­je ispred NPSA SDA nije obratila Općini Centar sa zahtjevom za korištenje javne površine”. Toliko o proceduram­a i poštivanju.

Da li je normalno da se Vlada zadužuje

345 miliona a da za organizaci­ju tri povorke potroši oko milion i 200 hiljada KM, upitao je Dević ne nudeći argumente

 ?? / ns ?? Edin Forto i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović na sastanku
/ ns Edin Forto i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović na sastanku
 ?? ?? glavni tajnik nato-a
glavni tajnik nato-a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina