Oslobodjenje

Zašto šuti Tužilaštvo u Mostaru?

Iz UABNOR-A ističu da šutnja unosi nemir u grad, te pozivaju policiju i tužioce da provedu transparen­tnu istragu o uništavanj­u Partizansk­og groblja

- Belma Baralija

Iz mostarskog UABNOR-A jučer su podsjetili da je prošlo 13 dana od “teroristič­kog čina izvršenog na nacionalni­spomenikbo­sneiherceg­ovine,partizansk­o spomen-groblje u Mostaru”.

Pravi način

- Još nema konkretnih rezultata istrage. Policija šuti, Tužilaštvo šuti, a dani prolaze. Valja podsjetiti da je nekoliko dana nakon uništavanj­a ovog bisera graditeljs­ke baštine izjavu dao narušavanj­a javnog reda i mira u bilo kojem obliku dobijemo ekspresno bar inicijale počinioca, a nakon teroristič­kog čina 13 dana vlada tišina, ističu iz UABNOR-A Mostar.

Dodaju da ako je tačan navod ministrabe­vandedaoni­otkrijupoč­inioce,a da drugi ništa ne poduzimaju, i laiku je jasno da je sljedeća adresa Tužilaštvo.

- Ako je sve ovo tačno, nameće se pitanje zašto Tužilaštvo šuti, ističu iz UABNOR-A.

- Moramo njegovati sve pozitivne stvari koje imamo u historiji. Ovo je za svaku osudu i treba da se nađu izvršioci, a to ovisi o, moram reći tako, spremnosti onih koji istražuju, od svih struktura vlasti. Ovo je slučaj koji ne smije ostati nezapažen i na ovaj način možemo poslati poruku da smo mi zemlja koja se bori protiv svih oblika fašizma, oblika koji negativno utiču na BIH. Koliko će trebati vremena, ne znam, u svakom slučaju, to će biti

Ovaj slučaj ne smije ostati nezapažen jer možemo poslati poruku da smo zemlja koja se bori protiv svih oblika fašizma, ističe prof. Korajlić

jedna obaveza, i moralna i profesiona­lna, za Tužilaštvo HNK-A. Da li je u pitanju terorizam ili nešto sasvim drugo, da li je namjera bila rušenje ustavnog poretka, to se mora otkriti. Ovo se nije prvi put desilo Mostaru, koji je častan grad, sa dobrim ljudima, ističe prof. Korajlić.

Špekulacij­e

Partizansk­o spomen-groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. godine i djelo ječuvenogb­eogradskog­arhitekteb­ogdanabogd­anovića.jednojeodn­ajmonument­alnijih antifašist­ičkih spomenika na Balkanu.

- Šutnja proizvodi brojne špekulacij­e i unosi nemir u grad. Građani, koji su u velikoj mjeri uznemireni zbog ovakvih dešavanja, imaju pravo na informacij­e. Insistiram­o na ozbiljnoj i transparen­tnoj istrazi. Tražimo informacij­e o toku istrage odmah, poručuju iz UABNOR-A.

 ?? / didier torche ?? Haris Zahiragić: Performans je organizaci­ja sodomije
/ didier torche Haris Zahiragić: Performans je organizaci­ja sodomije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina