Oslobodjenje

I kampanje

-

Nedavno je i Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, na Facebooku napisao da “klubovi Nip-a u Skupštini KS-A pokreću inicijativ­u za donošenje propisa kojim će se dodatno precizirat­i prostor za javna okupljanja u KS-U”.

”Lokacije za javna okupljanja bit će definisane u zonama u kojim ne dolazi do ugrožavanj­a prava i sloboda drugih lica, zdravlja ljudi, sigurnosti ljudi i imovine i ometanja javnog saobraćaja, a u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju u KS-U”, naveo je Konaković.

Upravo je uoči Povorke u fokusu bilo pitanje Zakona o javnom okupljanju u KS-U. Podsjećamo, OSCE, ODIHR i Venecijans­ka komisija Vijeća Evrope u decembru 2019. izvršili su analizu i izdali zajedničko mišljenje, koje se odnosi na neusklađen­ost Zakona u KS-U sa evropskim standardim­a.

Govor mržnje

- U mišljenju se poziva na raniju analizu zakona u KS-U (iz 2010) i ponavljaju se njegove glavne preporuke koje se odnose na tri ključna principa, uključujuć­i pretpostav­ku u korist održavanja mirnih okupljanja, dužnost zaštite mirnih okupljanja i proporcion­alnost, koje nisu implementi­rane, rečeno nam je iz ureda Misije sredinom juna.

Napomenuli su i da je jedino Brčko distrikt 2020. usvojio zakon koji je u potpunosti usklađen sa evropskim standardim­a.

U međuvremen­u, Edin Forto, premijer KS-A, sastao se s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazoviće­m.

- Duboko sam uvjeren da u BIH ne smije biti prisile na izbor između individual­nih i kolektivni­h sloboda. Govor mržnje je opasnost po sve te slobode i moramo ga odstraniti iz javnog prostora. Islamsku zajednicu i uvaženog reisu-l-ulemu u tom procesu vidim kao iskrene partnere. To, istovremen­o, znači i partnerstv­o na evropskom putu BIH, navedeno je u saopštenju Naše stranke nakon sastanka. gospodin Slađan Bevanda, ministar u Ministarst­vu unutrašnji­h poslova Hercegovač­ko-neretvansk­og kantona. On je tom prilikom rekao: “MUP svaki put reaguje na pravi način i pronađe počinioce, a na drugima je da to procesuira­ju”. Onda je još ponovio: “Počinioce uvijek pronađemo i dovedemo pred lice pravde”, te je dodao: “MUP HNK-A časno i pošteno radi svoj posao”. Ako ministar govori istinu, onda bi bilo dobro da javnost upozna sa rezultatim­a istrage, jer i u slučajevim­a

Oslobođenj­e je željelo provjeriti da li je policija zaista otkrila počinioce koji su prije, sad već 14 dana, uništili skoro svepločena­partizansk­omgroblju,tačnijenji­h700.no,ministarbe­vandanije odgovarao na naše pozive, kao ni portparol MUP-A HNK-A Ljudevit Marić.

Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalis­tiku, kriminolog­iju i sigurnosne studije UNSA, za naš list kaže kako je uništavanj­e Partizansk­og groblja čin koji nije ničim izazvan i koji se ne smije tolerisati bilo gdje.

Kolektivne slobode, uključujuć­i i vjerske, jednako su zakonom zagarantov­ane kao i individual­ne, kaže Forto

 ?? / samra tufek ?? Polomljeno je 700 ploča sa imenima narodnih heroja
/ samra tufek Polomljeno je 700 ploča sa imenima narodnih heroja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina