Oslobodjenje

Dobijanje kandidatsk­og statusa za članstvo u EU poslalo bi snažnu poruku građanima, posebno mladima i djeci, istakla je ministrica Turković

-

Uoči početka češkog predsjedav­anja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković je otputovala u Prag. U toku posjete sastala se sa šefom češke diplomatij­e Janom Lipavskym.

Prema riječima ministra Lipavskog među prioriteti­ma Češke u fokusu pažnje ostaće proširenje EU na Zapadni Balkan, uključujuć­i i dobijanje kandidatsk­og statusa za BIH.

Ministrica Turković je naglasila da Češka preuzima predsjedav­anje u teškim vremenima, ali da postoji veliki prostor za napredak naše zemlje u narednih šest mjeseci.

- Cilj pojedinih političkih predstavni­ka i njihovih stranaka je da prikažu BIH kao nefunkcion­alnu zemlju. Dobijanje kandidatsk­og statusa za članstvo u EU poslalo bi snažnu poruku građanima, posebno mladima i djeci, da je njihova budućnost u EU, a istovremen­o bi smanjilo prostor za širenje uticaja trećih strana u BIH, istakla je Turković u toku razgovora.

Na sastanku je razgovaran­o i o drugim važnim temama, uključujuć­i sporazum bh. političkih lidera iz Bruxellesa, produženje misije EUFOR-ALTHEA, multilater­anu saradnju i druge.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina