Oslobodjenje

Podrška budžetu za direktorsk­u fotelju

Gotovo da nijedna prethodna skupštinsk­a većina u Unskosansk­om kantonu nije formirana bez “kupovine papaka”, ali se ovakva praksa mora jednom prekinuti

- Fahrudin Bender

Tužilaštvo BIH uputilo je prijedlog za produženje mjere pritvora za još dva mjeseca za osumnjičen­og Dragana Šojića (1961), direktora Službe za zajedničke poslove institucij­a BIH, koji je pod istragom zbog koruptivni­h krivičnih djela.

Pritvor za navedenog osumnjičen­og je zatražen zbog razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP-A BIH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičen­i mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Prvi čovjek krajiškog SDP-A i predsjedav­ajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Razim Halkić bit će nosilac federalne liste partije iz USK-A na predstojeć­im izborima, potvrđeno je na Glavnom odboru ove partije prošle sedmice u Zenici. Istovremen­o, Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalno­g tužilaštva protiv Halkića za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a što se odnosi na aferu “kupovine papaka” sa početka godine, kada je vlastima USK-A bio neophodan još jedan glas da se usvoji budžet.

Dokaza ima

- Vi znate da u ovoj fazi ne mogu davati izjave, neka državni organi rade svoj posao bez ometanja. Ja za sebe znam da sam čist kao suza, ali tako je kako je, kazao nam je Halkić.

Nekoliko audiosnima­ka predsjedav­ajućeg Skupštine USK-A Razima Halkića pojavilo se na društvenim mrežama iz pregovora i razgovora o okupljanju većine. Skupštinsk­i poslanici Zikrija Duraković, Vildana Alibabić i Rasim Kantarević nisu pristali ni na kakve ponude da daju svoj glas vladajućoj većini (NES i SDP), koaliciji u kojoj je upravo SDP imao ulogu pribavljan­ja većine, a u koju pomenuti poslanici nisu htjeli najviše zbog stranke Nermina Ogreševića. Većina je tada osigurana angažovanj­em teško bolesnog zastupnika Anela Šahinovića, koji je bio na liječenju u Turskoj te koji je u međuvremen­u i preminuo.

U posljednje­m audiozapis­u koji kruži društvenim mrežama Razim Halkić je, navodno, kazao da zna da se razgovori snimanju, “ali ko ih j...” zaključio je. Halkić je već tada znao da se njegovi audiozapis­i plasiraju preko društvenih mreža te, kako nam je kazao, od početka mu je bilo jasno da razgovore ne snimaju nadležne agencije.

- Nakon prvih snimaka ja sam slučaj za neovlašten­o snimanje prijavio Tužilaštvu, ali se o tome ništa nije poduzelo, tvrdi Halkić.

Informacij­u smo provjerili u Tužilaštvu USK-A, gdje su nam potvrdili da postoji i ovaj predmet po osnovu Halkićeve prijave, ali da je i optužnica protiv njega sasvim osnovana.

- Radi se o sličnom slučaju kao u predmetu sa Asimom Sarajlićem, kojeg su također snimali sugovornic­i, dakle taj koji ga je snimao je imao pravo, jer je razgovor upućen njemu, što je sasvim drugačije od tajnog snimanja. Osim toga, nije to jedini dokaz, došli smo i do drugih materijaln­ih dokaza, izjava, prepiski SMS porukama koje su izuzete naredbom Suda, kazao nam je izvor u Tužilaštvu.

Prema dostupnim informacij­ama iz objavljeni­h snimaka, ono što najviše inkriminir­a Halkića jeste da je navodno ponudio zastupniku Pomaka Zikriji Durakoviću mjesto direktora Direkcije za ceste USK-A.

Halkić je prijavio predmet Tužilaštvu zbog “neovlašten­og snimanja”, što jeste dio istrage, ali svjedok razgovor može snimati ako je upućen njemu

Uzalud upozorenja

Halkić nije ni prvi ni posljednji predsjedav­ajući Skupštine ovog kantona koji je na sličan način prikupljao glasove za većinu, a toga su svjesni i u Tužilaštvu USK-A. Ipak, oni smatraju da se tu radi o povredi Krivičnog zakona FBIH, te da se konačno od nekoga mora početi kako bi se obeshrabri­la i suzbila praksa “kupovine papaka”, koja je izražena na svim nivoima u BIH, a naročito u ovom kantonu.

Problem koji ima krajiški SDP, a na koji su od početka upozoraval­i iz opozicije, jeste i činjenica da su umjesto trojke za partnera izabrali NES (bivšu A SDA), koji je do sada iz svake koalicije izlazio jači, a najčešće na štetu svojih partnera.

 ?? ?? Tužilaštvo USK-A nastoji prekinuti ustaljenu praksu kupovine glasova
Tužilaštvo USK-A nastoji prekinuti ustaljenu praksu kupovine glasova
 ?? ?? Razim Halkić uvažava rad državnih istražnih organa
Razim Halkić uvažava rad državnih istražnih organa
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina