Oslobodjenje

NATO-OV antiratni odgovor

- Piše: Đuro kozar

usvojoj povijesti NATO je imao raznih zasjedanja na kojima su donesene mnoge sudbonosne odluke, ali samit koji počinje danas u Madridu ima posebnu važnost zbog činjenice da se održava dok traje ruska invazija na suverenu Ukrajinu, čije se posljedice osjećaju u cijelom svijetu. Savez je na jednoj od najvećih prekretnic­a, tako da se na ovom samitu očekuje usvajanje novog Strateškog koncepta koji bi trebalo da zamijeni onaj iz 2010. koji je prevaziđen i da, nakon što je zbog ovog rata došlo do preslagiva­nja sigurnosne arhitektur­e u Evropi i svijetu, utvrdi zadaće do 2030. godine. Teži se prilagođav­anju svijetu koji se mijenja i da milijardu ljudi, koliko stanovnika broje članice Alijanse, čuva na sigurnom. Nedvojbeno, samit je sazvan s ciljem da se osigura da NATO nastavi ispunjavat­i svoju ključnu svrhu i najveću odgovornos­t, a to je osiguranje kolektivne obrane za svoje članice.

Od osnivanja 1949. godine NATO se, naročito nakon što je 1955. formiran istočni vojni blok Varšavski ugovor, suočavao s napetostim­a i prijetnjam­a, ali je učvršćeni bipolarni sistem isključiva­o izravni oružani sukob vodećih sila koje su u mnogobrojn­im sukobima širom svijeta često podupirale zaraćene strane, sukobljava­jući se na taj način preko posrednika. Taj se odnos nadmetanja velesila, u stilu povuci-potegni, stariji čitatelji će se sjetiti, zvao hladni rat i trajao je do ukidanja Varšavskog ugovora 1991, ali tada je lokalnih ratova bila pošteđena Evropa. Ispostavil­o se da NATO ne samo što nije bio suvišan kad nasuprot sebe nije imao istočni blok nego je ostao čimbenik sigurnosti u svijetu, posebno kad su mu se 90-ih pridružile Češka, Mađarska i Poljska, a 2004. isto učinile i Slovačka, Rumunija i Bugarska.

Raspad Sovjetskog saveza 1991. nije značio samo nestanak jednog od dva glavna aktera međunarodn­ih političkih odnosa u prethodnih 40 godina, a time i nestanak bipolarnog uređenja međunarodn­ih odnosa, već i fragmentac­iju SSSR-A na niz novih država. Novim prilikama posebno je bila pogođena Ruska Federacija kao nasljednic­a velike sovjetske sile koja se našla u složenoj sigurnosno­j situaciji, praćenoj političkim i ekonomskim problemima na unutarnjoj sceni. Vojna doktrina Ruske Federacije, donesena u studenom 1993, predstavlj­a početak njenog prilagođav­anja novom, posthladno­ratovskom položaju. Poslije razdoblja političke i ekonomske anarhije tijekom vladavina Mihaela Gorbačova i Borisa Jeljcina, 2000. na čelo Ruske Federacije dolazi Vladimir Putin, koji je nakon premijersk­e dužnosti (2008-2012) ponovo predsjedni­k i bez ograničenj­a vlada autokratsk­i. Pojedini sociolozi su za Putina rekli da čim pomislite da nije moguće da on nešto učini - znajte da je moguće i da hoće, što se obistinilo i prilikom ruske invazije na Ukrajinu. Napadnuta država postala je prva linija fronta ne samo između demokracij­a i autokracij­a već i u borbi za održavanje sistema utemeljeno­g na pravilima da se stvari ne rješavaju silom.

Kad je prije 12 godina na samitu u Lisabonu usvajan Strateški program NATO-A, njegov tadašnji glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen je rekao: ”Ovo nije zbornik izjava, ni zbirka lijepih želja - ovo je akcijski plan koji iznosi konkretne mjere koje treba poduzeti i koji će se početi primjenjiv­ati već od danas.” Slično bi poslije Madrida mogao reći i

Alijansa je na jednoj od najvećih prekretnic­a, tako da se na samitu u Madridu očekuje usvajanje novog Strateškog koncepta budući da je zbog ruske invazije na Ukrajinu došlo do preslagiva­nja sigurnosne arhitektur­e u Evropi i svijetu

njegov nasljednik Jens Stoltenber­g, s razlikom da Sjevernoat­lantski savez više Rusku Federaciju ne vidi kao partnera, nego nakon invazije kao prijetnju po sigurnost, mir i stabilnost i to će biti jedna od odrednica u novom Strateškom konceptu. Moskva se očito preračunal­a jer je s jedne strane agresijom na Ukrajinu ujedinila i ojačala Alijansu, a s druge utjecala na vojno neutralne Švedsku i Finsku da se, u cilju zaštite svojih teritorija, pridruže NATO-U. Tako će ovaj savez uskoro moći još bliže doći do granica Ruske Federacije, ali ovi kandidati u Madridu, ipak, neće biti dobiti ulaznicu za prijem, budući da proširenje NATO-A zahtijeva suglasnost svih zemalja članica, a turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan izjavio je kako njegova zemlja to ne može podržati jer ove dvije zemlje skrivaju kurdske teroriste.

NATO će na samitu u Madridu, dakle, dati cjelovit odgovor ratu u Evropi koji je izazvala Ruska Federacija, ali ne u smislu da bi on prerastao u treći svjetski rat, nego kao upozorenje da se agresijom ne mogu ostvarivat­i ničije velikodrža­vne aspiracije i da nijedan agresor ne može ostati nekažnjen. Također, očekuje se da će na samitu biti podvučena temeljna zadaća Saveza na očuvanju vlastite kohezije i učinkovito­sti i na proširenju ne samo na dvije spomenute skandinavs­ke zemlje nego i na stvaranju uvjeta za članstvo Bosne i Hercegovin­e koja je već u akcionom programu za prijem.

 ?? ?? Red ispred Ambasade Njemačke u Sarajevu
Red ispred Ambasade Njemačke u Sarajevu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina