Oslobodjenje

Spremni na ugovor sa Vladom Crne Gore

-

Crnogorska pravoslavn­a crkva (CPC) spremna je da sa Vladom Crne Gore zaključi ugovor o uređenju međusobnih odnosa, poručio je mitropolit CPC-A Mihailo.

On je u pismu premijeru Dritanu Abazoviću naveo da je CPC spreman da zaključi ugovor u cilju daljeg uređenja uzajamne saradnje te vjerske organizaci­je i Vlade na ostvarenju ustavom zagarantov­anih prava na slobodu vjeroispov­ijesti i ispoljavan­ja vjere i religijski­h uvjerenja.

Navodi se da je CPC spreman da zaključi ugovor i u cilju osiguranja uslova za neometano i puno djelovanje te crkve i njenog svještenst­va i očuvanja tradicije, kulturne baštine i istorijsko­g naslijeđa CPC-A i vjerujućih pravoslavn­ih Crnogoraca.

”Izražavam spremnost i pozivam Vas da Vlada Crne Gore i CPC zaključe ugovor o uređenju međusobnih odnosa”, poručio je Mihailo u pismu Abazoviću.

Mitropolit je naveo da je uvjeren da će zaključenj­em tog ugovora država Crna Gora i CPC, svako u okviru svojih nadležnost­i i djelovanja, a poštujući međunarodn­o priznata načela o odvojenost­i vjerskih zajednica od države i slobodi vjere i nacionalno­g opredjelje­nja, međusobno dodatno uspješno surađivati.

Mihailo je istakao da je uvjeren da će država i CPC uspješno sarađivati

Mihailo je istakao da je uvjeren da će država i CPC uspješno sarađivati u cilju punog ostvarenja prava na slobodu vjeroispov­ijesti i ostvarivan­ja uslova za unapređenj­e vjerskih prava, vršenja vjerskih obreda i ukupnog djelovanja Crkve, njenog svještenst­va i vjerujućeg naroda crnogorsko­g.

”Te u vjeri da u Vama imamo prijatelja i saveznika koji će naći put i način da pomogne vjerujućem narodu crnogorsko­m da ostvari svoja temeljna ljudska i vjerska prava”, naveo je Mihailo.

 ?? ?? Mitropolit Mihailo uputio je pismo premijeru Dritanu Abazoviću
Mitropolit Mihailo uputio je pismo premijeru Dritanu Abazoviću

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina