Oslobodjenje

Klimatski aktivisti blokirali Sydney

-

Klimatski aktivisti izazvali su haos u dijelovima Sydneya, blokirajuć­i ključne ulice i lučki tunel tokom jučerašnje jutarnje špice, javila je Fena.

Aktivisti grupe Blokada Australije počeli su s blokadama grada u znak protesta zbog ekološkog razaranja Australije. Policija je saopćila da su protesti bili nasilni i haotični, dok su demonstran­ti marširali gradom i blokirali ulice barikadama i kontejneri­ma za smeće. Policija savezne države Novi Južni Vels saopćila je da je uhapsila više od deset osoba. Među njima je i žena koja je koristila automobil da blokira tunel u sidnejskoj luci.

- Podmetanje bicikala, kontejnera za smeće i ostalih prepreka pred policajcim­a i nevinim građanima koji su jednostavn­o šetali neće biti tolerirano, izjavio je zamjenik policijsko­g komesara Paul Dunstan.

Žena koja je blokirala tunel prikazala je online svoj protest, pojašnjava­jući da je svjedočila užasavajuć­im klimatskim promjenama iz prve ruke. Ona se predstavil­a kao stanovnica Lismorea, grada razorenog u dvije velike poplave u ovoj godini.

 ?? / epa ?? Bruxelles razmatra ponovno otvaranje suspendova­nog postupka protiv Britanije
/ epa Bruxelles razmatra ponovno otvaranje suspendova­nog postupka protiv Britanije
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina