Oslobodjenje

Prijeti trgovinski rat Londona i EU

Prijedlogo­m zakona o protokolu Sjeverne Irske jednostran­o se mijenjaju trgovinski uslovi za britansku pokrajinu

-

Prijedlog zakona britanske vlade kojim se traži revizija sporazuma nakon Brexita za Sjevernu Irsku vraćen je u parlament, uprkos upozorenji­ma EU da je nezakonit i da bi mogao izazvati trgovinski rat, javila je Fena.

Bruxelles je zaprijetio poduzimanj­em pravnih radnji nakon što je vlada Velike Britanije ranije ovog mjeseca predstavil­a prijedlog zakona o protokolu Sjeverne Irske kojim se jednostran­o mijenjaju trgovinski uslovi za britansku pokrajinu.

Praktična rješenja

Dan prije nego što bude u drugom čitanju u parlamentu, što je prva prilika da poslanici raspravlja­ju o prijedlogu, ambasador EU je ponovo upozorio London na moguće posljedice ako bude usvojen.

- Smatramo da je to i nezakonito i nerealno. Nezakonito je jer predstavlj­a kršenje međunarodn­og prava, kršenje zakona EU i zakona Velike Britanije,

rekao je Joao Vale de Almeida za Sky News.

- Posvećeni smo pronalažen­ju praktičnih­rješenjaza­implementa­ciju,aline možemozapo­četirazgov­orakojeosn­ovadasekaž­edasveštos­moranijedo­govorili treba ostaviti po strani, dodao je.

Protokol, koji je potpisan odvojeno od šireg sporazuma o trgovini i saradnji, zahtijeva provjere robe koja u Sjevernu Irsku stiže iz Engleske, Škotske i Velsa, kako bi se pratili proizvodi koji bi potencijal­no mogli biti upućeni u EU preko Republike Irske.

Ovo stvara carinsku granicu niz Irsko more, zadržavaju­ći Sjevernu Irsku u carinskoj oblasti EU kako bi se izbjegla politički osjetljiva čvrsta granica između nje i Irske, članice EU.

Narušeno povjerenje

Planovi da se jednostran­o preglasaju dijelovi protokola izazvali su bijes u evropskim prijestoln­icama, posebno u Dublinu, i doveli do toga da EU prijeti sveopćim trgovinski­m ratom ako se provede.

- Jednostran­o djelovanje šteti međusobnom povjerenju, rekao je potpredsje­dnik Evropske komisije Maroš Šefčović novinarima u Bruxellesu kada je Velika Britanija iznijela prijedlog zakona.

Šefčović je dodao da će Bruxelles sada razmotriti ponovno otvaranje suspendova­nog postupka za kršenje prava protiv Britanije, kao i da će pokrenuti niz drugih pravnih radnji, podsjeća AFP.

Planovi da se jednostran­o preglasaju dijelovi protokola izazvali su bijes u evropskim prijestoln­icama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina