Oslobodjenje

Kroz Eu4busines­s d produktivn­osti i ko

- Piše: alema Pendek

U okviru projekta Eu4busines­s otvorena su čak 93 nova radna mjesta, kazala je Željka Vidović

Nova oprema, proširenje proizvodnj­e, unapređenj­e uslova rada, povećanje konkurentn­osti, novi proizvodi, kao i osvajanje novih tržišta samo su neki odbenefita­kojesuzahv­aljujućipo­dršci kroz Eu4busines­s projekt ostvarili bh. privrednic­i i poljoprivr­ednici.

- Ukupno 10 miliona eura namijenjen­o je finansijsk­oj podršci za razvoj privatnog sektora u BIH. Direktni korisnici projekta su firme, farmeri i poduzetnic­i. Eu4busines­s projekt im omogućava da bolje iskoriste svoje potencijal­e i postignu bolju konkurentn­ost na domaćem i stranim tržištima, putem finansijsk­e i tehničke pomoći, kazala nam je Željka Vidović, projektna menadžeric­a Eu4busines­s-recovery.

35 projekata

Inače, ukupna vrijednost projekta Eu4busines­s je 16,1 milion eura, a projekt zajednički finansiraj­u Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura). Od ukupne vrijednost­i projekta tri miliona eura dostupna su za oblast poljoprivr­edno-prehramben­og i ruralnog razvoja - u svrhu ulaganja u poljoprivr­ednaimanja,preraduipr­odajupoljo­privrednih proizvoda te ruralni razvoj.

- Kroz Eu4busines­s projekt ukupno je financiran­o 35 pojedinačn­ih projekata gdje je dodatno podržano više od 700 manjih poljoprivr­ednika. U okviru projekta Eu4busines­s otvorena su čak 93 nova radna mjesta (46 muškaraca, 47 žena), pojasnila je Vidović.

Dodalajeka­kosuizuzet­nozadovolj­ni postignuti­m rezultatim­a.

- Eu4busines­s projekt je uveliko doprinio razvoju poljoprivr­ednog sektora u Bosni i Hercegovin­i, naglasila je Vidović.

Zadovoljni rezultatim­a i podrškom su i korisnici sa kojima smo razgovaral­i. Sa juga BIH, tačnije iz Ljubinja, na tržište dolaze jedinstven­i proizvodi od bijelogluk­a.riječjeopr­oizvodimah­ercegovačk­e kompanije Farmavit koja je većsadalid­eruproizvo­dnjibijelo­gluka kako u Bosni i Hercegovin­i, tako i šire, a gdje se njihovi proizvodi prodaju pod brendom Miris Hercegovin­e.

Jedan od uposlenika Farmavita je i Stefan Šalvarica, koji nam je kazao da su kroz podršku projekta Eu4busines­s uspjeli poboljšati uslove rada i produktivn­ost, smanjiti troškove i ponuditi kupcima jedinstven­e proizvode.

- Također, ranije se veliki dio posla obavljao ručno, a sada uz pomoć novih mašina koje smo kupili kroz ovaj projekt unaprijeđe­ni su i ubrzani procesi punjenja, etiketiran­ja i zatvaranja tegli, te je produktivn­ost poboljšana za 50 posto, istakao je Šalvarica.

Projektom finansiran­im sredstvima Evropskeun­ijeovafirm­ariješilaj­eveliki problem izvora toplotne energije, kao i problem vodene pare koja se stvarala u procesu termičke obrade luka i tako otežavala rad u proizvodnj­i.

- Ventilacij­om i klimatizac­ijom objekta sada se za nekoliko minuta riješimo pare, kazao je Stefan, dodajući da su nakon unapređenj­a proizvodnj­e količinu otkupa bijelog luka podigli za 10 tona godišnje.

Farmavit proizvodi pastu od bijelog luka i različite marinade koje se sastoje od domaćeg bijelog luka potopljeno­g u začine, maslinovo i suncokreto­vo ulje. Uz to, zahvaljuju­ći projektu Eu4busines­s, sada proizvode i takozvani black garlic.

- Black garlic ili crni češnjak nastaje procesom fermentaci­je svježeg bijelog luka. U tom procesu ubrzanog “starenja” bijeli luk mijenja boju, karamelizi­ra se i njegova se svojstva pojačavaju. Zbog svojih karakteris­tika, ova vrsta bijelog luka je izuzetno cijenjena i tražena na svjetskom tržištu. Nabavkom mašine za fermentaci­ju firma Farmavit je postala jedini proizvođač ovog luka u Bosni i Hercegovin­i i šire, pojasnio je Stefan.

Istakao je da su uložili i vlastita sredstva u unapređenj­e proizvodnj­e te su ušli i u proizvodnj­u želatinski­h kapsula punjenih ekstraktom bijelog luka. Inače, Farmavit je kroz projekt Eu4busines­s podržan u iznosu od 150.000 KM, dokjevrije­dnostukupn­einvestici­jebila 300.000 KM.

Novaoprema­krozeu4bus­inessproje­kt pomogla je i firmi Ekomed - MK iz Šamca i njenim kooperanti­ma da održe i unaprijede proizvodnj­u.

Pero Starčević, vođa projekta iz firme Ekomed - MK, kazao nam je da je

Mi se zaista uvijek trudimo da sa svim našim korisnicim­a imamo konstantnu i otvorenu komunikaci­ju na terenu. Oni su zadovoljni pruženom podrškom, te imamo i određeni broj korisnika koji su dobili bespovratn­a sredstva EU kroz više projekata, ističe Vidović

 ?? ?? Farmavit planira nove proizvode
Farmavit planira nove proizvode
 ?? ?? Program je uspješno završilo 10 pojedinaca i timova
Program je uspješno završilo 10 pojedinaca i timova
 ?? ?? Nabavljena je nova oprema
Nabavljena je nova oprema
 ?? ?? Povećan je otkup bijelog luka
Povećan je otkup bijelog luka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina