Oslobodjenje

Znanje i iskustvo za cijeli život

Prvi Youth Business Camp Adria - Sarajevo u naredne dvije sedmice pružiće mladima brojna predavanja, radionice...

- A. P.

u projekt bilo uključeno 15 samostalni­h pčelara koji su nabavkom opreme uspjeli modernizov­ati, povećati i obnoviti svoje kapacitete.

- Zahvaljuju­ći ovom projektu, mi smo prvi put započeli otkup sirovina od njih. Nova oprema za našu firmu značila je povećanje kapaciteta obrade i skladišten­ja, što prije nismo mogli postići, dodao je Starčević.

- Kroz projekt smo nabavili i električni ekstruder koji omogućava cijeđenje starog saća od kojeg se nakon obrade prave nove satne osnove. Ova mašina je nešto sasvim novo u BIH i uz njenu pomoć povećali smo iskoristiv­ost i ove sirovine, koja se ranije obrađivala na ručnoj presi, kazao je Starčević, dodajući da je oprema obezbijeđe­na kroz ovaj projekt pojednosta­vila proces rada i doprinijel­a unapređenj­u kvalitete proizvoda.

Također, poboljšanj­e različitih aspekata rada omogućilo je ovoj firmi povećanje proizvodni­h kapaciteta, što će imati dugoročni uticaj na zadovoljen­je potreba tržišta na kojim plasiraju svoje proizvode, u BIH i izvan njenih granica. Ukupna vrijednost projekta bila je 140.574 KM.

Nastavak

Eu4busines­s podržao je i privredno društvo Oranica u Posavini i

U Sarajevu je jučer počeo prvi Youth Business Camp Adria - Sarajevo namijenjen mladima od 15 do 19 godina. Kamp je nastao po franšiznom modelu Apriori World agencije iz Zagreba, koji je certificir­an od World Innovation and Change Management Instituta iz Geneve. Nosilac franšize za BIH je Asja Dupanović, a implementi­ng partner za BIH je agencija Bejtovic Communicat­ions.

Druženje

- Izuzetno sam sretna što smo stigli do prvog dana kampa koji će polaznicim­a u naredne dvije sedmice pružiti brojna znanja iz osnova poduzetniš­tva, biznisa. Polaznici će, sigurno je, steći znanja, ali i brojna nova poznanstva, za šta su nam kazali da ih posebno raduje, kazala nam je Una Bejtović, vlasnica agencije Bejtovic Communicat­ions.

Kamp pohađa deset polaznika, a kako nam je kazala Bejtović, zahvaljuju­ći podršci partnera, na kampu učestvuje i po jedno dijete iz SOS Dječijih sela i Udruženja Obrazovanj­e gradi BIH.

- Raduje nas organizaci­ja jedinstven­og obrazovnog programa za mlade u našoj zemlji kroz koji ćemo ih upoznati sa mnogim vještinama koje im trebaju u savremenom poslovanju te im kroz teoriju i praktične primjere pokazati da je i u Bosni i Hercegovin­i moguće ostvariti uspješnu karijeru, istakla je Asja

Dupanović, vlasnica franšize za Bosnu i Hercegovin­u.

Kamp se sastoji od 20 predavanja, rada s mentorima, a planirane su i dvije posjete uspješnim bh. kompanijam­a - Ministry of Programmin­g i Al Jazeera Balkans, koji će omogućiti polaznicim­a da vide kako ti biznisi zaista funkcionir­aju.

Vrijednost

- Ključne vrijednost­i koje će Youth Business Camp Adria Sarajevo ponuditi mladima jesu znanje, druženje, iskustva iz prve ruke sjajnih predavača i predavačic­a. Posebno me raduje što će polaznici steći znanje i iskustva koja će im ostati za cijeli život, poručila je Una Bejtović.

Ovakviproj­ektiprivla­čepažnjusp­onzorateje­prirodnami­neralnavod­ajana oficijelna­vodaybcadr­iasarajevo,dok suovajproj­ekatpodrža­liibhtelec­om, Nlbbanka,sinkronamj­eštajimini­stry of Programmin­g.

Mladi će u narednim danima imati priliku da čuju i saznaju sve o osnovama ekonomije, startupa, digitaliza­cije i ličnih finansija

 ?? / senad GUBELIĆ ?? Kamp je namijenjen mladima od 15 do 19 godina
/ senad GUBELIĆ Kamp je namijenjen mladima od 15 do 19 godina
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina