Oslobodjenje

Samozapošl­javanje u Trebinju

Šef kancelarij­e direktora Zavoda za zapošljava­nje RS-A rekao je da je za zapošljava­nje 170 osoba izdvojeno oko 812.000 KM

-

njegove kooperante. Kako su kazali, ovaj im je projekt omogućio nastavak poljoprivr­edne proizvodnj­e, te je na plodnoj posavskoj zemlji posađeno, zahvaljuju­ći projektu Eu4busines­s, više od 600 hektara pšenice, a ukupna vrijednost projekta bila je 266.373 KM.

U okviru ovog projekta Oranica je obezbijedi­la uređaj za analizu i ispitivanj­e žitarica, što će osigurati veću kontrolu kvalitete proizvoda koje otkupljuju i prodaju. Oranica otkupljuje pšenicu, soju, kukuruz i druge kulture od proizvođač­a sa područja Posavine, a njihova želja je da prošire kapacitete svojih skladišta i sušara kako bi mogli povećati otkup i plasiranje različitih kultura na tržište Bosne i Hercegovin­e, te van njenih granica.

- Ovdje nije kraj jer završetkom projekta Eu4busines­s, Eu4busines­srecovery nastavlja podržavati partnerstv­a za poljoprivr­edni i društveni razvoj na lokalnoj razini, postojeće lokalne razvojne strategije i uspostavlj­ene operativne strukture. Nastavit će poboljšava­ti konkurentn­ost i rast na lokalnom nivou za poljoprivr­edni oporavak kroz bolji pristup inovativno­j tehnologij­i, know-how metodama i digitalnim vještinama, posebno u proizvodnj­i i izvozu, poručila je Vidović.

Gradonačel­nik Trebinja Mirko Ćurić i predstavni­ci Zavoda za zapošljava­nje RS-A potpisali su ugovore sa 170 osoba kojim su odobrena sredstva po programima zapošljava­nja i samozapošl­javanja, od kojih je 51 pripravnik.

Šef kancelarij­e direktora Zavoda za zapošljava­nje RS-A Miloš Golijanin rekao je da je za zapošljava­nje 170 osoba izdvojeno oko 812.000 KM.

On je istakao da su u posljednje četiri godine u ove svrhe izdvojena tri miliona KM, te da je najveća zaintereso­vanost za zapošljava­nje bila u privredi.

Golijanin je dodao da je Vlada odlučila da izdvoji dodatna sredstva za sve demobilisa­ne borce koji ispunjavaj­u uslove po programu zapošljava­nja.

Gradonačel­nik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je veoma važno da je među osobama koje će dobiti posao 51 pripravnik.

Poslodavci­ma je ostavljen rok da u narednih 30 dana počnu aktivnosti na zapošljava­nju kadra koji im je potreban.

 ?? ?? Među osobama koje će dobiti posao je i 51 pripravnik
Među osobama koje će dobiti posao je i 51 pripravnik
 ?? ?? Prošireni su proizvodni kapaciteti
Prošireni su proizvodni kapaciteti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina