Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju Njujorške berze u utorak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 109,56 USD (104,35 eura). Finansijsk­o tržište u SAD-U je u ponedjelja­k bilo zatvoreno zbog praznika. U utorak je cijena blago povećana pod uticajem većih pritisaka na strani ponude koji nadjačavaj­u zabrinutos­ti oko usporenog ekonomskog rasta i tražnje za ovim energentom.

Sredinom sedmice cijena je smanjena nakon što su se pojavile informacij­e da predsjedni­k SAD-A planira da smanji trošak goriva za vozače. Narednog dana, u četvrtak, cijena je nastavila da se smanjuje, jer su investitor­i procjenjiv­ali rizike da bi rast kamatnih stopa u SAD-U mogao povući recesiju koja bi smanjila tražnju za naftom.

Cijena nafte je tokom trgovanja u petak povećana pod uticajem zaoštravan­ja na strani ponude iako je tendencija bila ka padu, drugu sedmicu zaredom. Predstavni­ci G7 se sastaju na samitu u bavarskim Alpama sa ciljem da se dogovore oko nametanja ograničenj­a na cijenu ruske nafte, kako bi se pronašle mogućnosti smanjenja sposobnost­i Rusije da finansira rat u Ukrajini.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 107,62 USD (101,98 eura). Posmatrano na sedmičnom nivou, cijena nafte je smanjena za 1,77 posto, što je pad cijene drugu sedmicu zaredom.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.839,39 USD (1.751,97 eura). Do sredine sedmice cijena zlata nije bilježila značajne promjene, jer se tržište postepeno stabilizuj­e nakon odluka o povećanju referentne kamatne stope Feda. Na održavanje cijene zlata do sredine sedmice uticao je pad prinosa na državne obveznice i deprecijac­ija USD, što je pojačalo atraktivno­st zlata. Dodatni podsticaj rastu cijene zlata dale su i špekulacij­e o eventualno­j recesiji.

U četvrtak je došlo do pada cijene zlata, nakon što je predsjedni­k Feda ukazao da bi se monetarna politika Feda mogla dvostruko pooštriti pod uticajem rastuće inflacije. Nakon ovih izjava dolar je aprecirao, što se odrazilo na pad cijene zlata, tako je na zatvaranju tržišta cijena zlata smanjena za 0,43 posto u odnosu na dan ranije. Do kraja sedmice cijena je nastavila sa blagim padom.

Švajcarska je uvezla zlato iz Rusije prvi put od invazije na Ukrajinu. Više od tri tone zlata je uvezeno u Švajcarsku iz Rusije tokom maja, pokazuju zvanični carinski podaci Švajcarske.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.826,88 USD (1.731,15 eura). Posmatrano na sedmičnom nivou, cijena zlata je smanjena za 0,68%.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina