Oslobodjenje

Japanci pozvani da štede struju

-

Ministarst­vo ekonomije, trgovine i industrije Japana očekuje da će potražnja za strujom biti vrlo velika. Navedeno je da bi građani trebalo da isključe nepotrebna svjetla na tri sata, ali da i dalje koriste klima-uređaje tokom visokih temperatur­a.

Japanski zvaničnici su nedjeljama upozoraval­i na mogući nestanak struje zbog porasta temperatur­e. Iako dobavljači električne energije rade na povećanju isporuka, ministarst­vo je saopštilo da je situacija nepredvidi­va pošto temperatur­a raste.

Snabdijeva­nje električno­m energijom Japana je otežano otkako je zemljotres u sjeveroist­očnom dijelu zemlje u martu primorao neke nuklearne elektrane da obustave rad.

Zvaničnici su zatvorili i nekoliko zastarjeli­h fabrika fosilnih goriva u pokušaju da smanje emisiju ugljendiok­sida. Ti problemi, zajedno sa porastom potražnje za električno­m energijom, doveli su do nestašice struje.

Ranije ovog mjeseca japanska vlada pozvala je domaćinstv­a i kompanije da uštede što više električne energije tokom ljetne sezone od jula do septembra.

Tokom vikenda je japanski grad Isesaki, 85 kilometara sjeverozap­adno od Tokija, zabilježio najvišu temperatur­u izmjerenu u Japanu u junu, 40 stepeni Celzijusa.

 ?? ?? Udio prodaje električni­h vozila u sveukupnoj prodaji novih vozila porast će na četiri posto
Udio prodaje električni­h vozila u sveukupnoj prodaji novih vozila porast će na četiri posto
 ?? / epa ?? Rast temperatur­a mogao bi uzrokovati nestanak struje
/ epa Rast temperatur­a mogao bi uzrokovati nestanak struje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina