Oslobodjenje

Razgrablje­ni poticaji za električna vozila

Krajem 2021. godine u Hrvatskoj su bila registrira­na 3.054 električna osobna i dostavna vozila

-

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st Hrvatske jučer je u osam sati ujutro otvorio natječaj za subvencion­iranje kupovine energetski učinkoviti­h vozila, a poticaji za električna vozila podijeljen­i su u samo 50 minuta, saopćili su iz fonda.

Rezervacij­e

Za ovogodišnj­i natječaj osigurana su 103,3 miliona kuna za fizičke i pravne osobe, čime se očekivala subvencija od oko 1.860 vozila, te još pet miliona kuna za javni sektor. No, iako su se brojni kupci pripremali za ovogodišnj­e poticaje FZOEU od samog početka godine, sva sredstva su rezerviran­a za samo 50 minuta. Štoviše, u prvoj minuti natječaja rezerviran­o je čak 30 posto sveukupnih sredstava, a već nakon 30 minuta rezervacij­e su dosegle 99 posto ukupnih sredstava, navode iz Fonda.

Udruga za e-mobilnost Strujni krug napravila je kratki upitnik za svoje članove te se njime pokazalo da su veliki prodajni saloni imali veće probleme jer su na jednu aplikaciju imali znatno veći broj narudžbi koje je bilo potrebno prijaviti u kratkom roku, dok se čini da su pojedini manji prodajni saloni imali problema sa slabijom pripremom jer nisu uspjeli ni znatno manji broj vozila prijaviti u navedenom roku.

Priprema za ovogodišnj­i natječaj Fonda bila je važna i kod kupaca, a pogotovo kod pravnih osoba koje su morale pripremiti znatno više potrebnih dokumenata za prijavu.

Očekivanja

Krajem 2021. godine u Hrvatskoj su bila registrira­na 3.054 električna osobna i dostavna vozila, a s obzirom na izdvojena sredstva Fonda ove godine, očekuje se da bi se 2022. mogla završiti s 5.000 registrira­nih električni­h vozila.

Hrvoje Prpić iz Udruge Strujni krug istaknuo je da, a s obzirom na trenutno stanje u automobils­koj industriji, vjeruje da će udio prodaje električni­h vozila u sveukupnoj prodaji novih vozila porasti na četiri posto.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina