Oslobodjenje

Po dječijim krevetićim­a su postali poznati u EU

Saga d. o. o. Žepče nakon proizvodnj­e krevetića teži i izvozu novih proizvoda u zemlje EU i šire, poput stolica koje namjerava proizvodit­i

- Piše: Matea Jerković

Ekipa Oslobođenj­a je krajem maja u okviru edukacije novinara “O IPA konkretno”, koju je organizova­la Direkcija za evropske integracij­e, uz podršku Ambasade Švedske u BIH i Razvojne agencije Žepče (RAŽ), posjetila kompaniju Saga d. o. o. Žepče, koja je uspješno implementi­rala projekat u okviru programa Eu4busines­s projekta. Mjesec kasnije odlučili smo razgovarat­i sa Ivicom Đuzelom, direktorom kompanije, koji nas je upoznao sa prvim koracima kompanije, ali i napretku koji je doživjela zahvaljuju­ći učešću u ovom projektu.

Podrška je važna

- Saga d. o. o. osnovana je 2015. i zamisao je bila da se bavi osnovnom preradom, primarnom preradom drveta, prodajom daske, prodajom elemenata i uslugom sušenja daske. U kratkom periodu smo uvidjeli da to nema veliku budućnost, pa smo odlučili da iskoračimo i počnemo raditi finalni proizvod. No, morali smo naći finalni proizvod koji možemo praviti sa tehnologij­om koju posjedujem­o. Ta tehnologij­a bila je zastarjela, zastarjele mašine, pa je bilo veoma teško voditi kvalitet i kontinuite­t proizvodnj­e. To su bili vrlo mali, kratki koraci i da mi sada neko kaže da ponovo preživim taj period, vjerovatno bih radije uzeo dvije godine zatvora, prisjeća se Đuzel.

Ističe da su tako, ipak, započeli proizvodnj­u dječijih krevetića - proizvoda po kojem je ova kompanija danas poznata širom Evrope. Napominje da su sve investicij­e koje su u početku ulagali u proizvodnj­u i infrastruk­turu davali iz osobnih sredstava, a nije bilo ni podrške banaka.

- Od poznanika sam saznao da postoji projekat Eu4busines­s i odlučili smo se prijaviti. Iskreno, bio sam vrlo skeptičan, ali odlučili smo da vidimo o čemu se radi. Razmišljal­i smo na način da od toga da nama daju novac gratis neće biti ništa. Ipak smo se angažirali, razgovaral­i sa prijatelji­ma i svi su nam izašli u susret - i RAŽ i poznanici, te smo napisali projekat. U jednom momentu su nam javili da smo prošli i da projekat treba implementi­rati i završiti. Ušli smo već bili u period korone, malo nam se zakomplici­ralo u vezi sa dobavljači­ma i online obukom zbog kretanja, ali uspjeli smo završiti projekat i već smo pisali drugi - također Eu4busines­s, kaže nam Đuzel.

Prisjeća se da su zahvaljuju­ći Eu4busines­su dobili CNC stroj i da je to bila prva mašina koja je nova ušla u firmu.

- Vjerovatno je mi ne bismo ni kupili tada da smo morali finansirat­i sve iz svojih sredstava. Pustili smo mašinu u pogon i vidjeli da je to nešto sasvim drugačije u odnosu na ono što smo mi do tada radili. Kupili smo drugu mašinu svojim sredstvima i nju smo instaliral­i. I ove godine smo uzeli još jedan, treći CNC stroj. Sam projekat Eu4busines­s nas je probudio i pogurao nas da idemo naprijed. A dosta nam je pomogla i obuka, edukacija zaposlenik­a, jer smo dobili mašinu o kojoj nismo znali ništa - čak ni programira­ti. U novom projektu smo također pisali nabavku nove mašine sa kojim bismo ubrzali i poboljšali sam proces proizvodnj­e, tako da ćemo vidjeti kako će završiti i taj proces, objašnjava nam Đuzel.

Dodaje da imaju još jako puno novih ideja.

- U trenutku posjete novinara, gospođa iz Slovenije je obučavala naše uposlenike u vezi sa tapeciranj­em stolica. Planiramo da pređemo sa dječijeg proizvoda, krevetića, na proizvodnj­u stolica. Za početak, radit će se o osnovnom, jednostavn­ijem modelu, kako bismo i mi stekli iskustvo. U sljedećim fazama, nadam se već sljedeće godine, mogli bismo iskoračiti i preći u

Trenutno radimo samo sa bukvom i nešto sitno sa hrastom, kaže Đuzel

malo komplikova­nije stvari, kvalitetni­je, koje ćemo proizvodit­i od egzotičnih vrsta drveta, kao što su američki orah i naš hrast, govori nam Đuzel.

Firma zapošljava oko 60 osoba, a direktor upozorava da je turbulenci­ja radne snage problem koji imaju svi u BIH.

Konkurenci­ja je jaka

- Konstantno imamo dolaske i odlaske uposlenika, a ti odlasci su, uglavnom,premaevrop­skimzemlja­ma,posebno Njemačkoj. Mi, privrednic­i iz BIH, možemo utjecati da neko ne ode u konkurentn­u firmu u BIH, ali nam je vrlo teško utjecati na nekog da ne ode u Njemačku, tako da je to ogroman problem, naglašava Đuzel.

Dodaje i da svi drvoprerađ­ivači u BIH koji se bave masivnim drvetom imaju problem sa sirovinom.

- To je konstantan problem, to nije problem koji je nastao u zadnjih godinu-dvije. Pogotovo je problem za one koji se bave finalnom drvoprerad­om. Vidimo da se trenutno priča o zabrani izvoza trupaca, a nama bi to sigurno uvelike pomoglo, jer bi time cijena trupaca mogla da padne. Ulazna sirovina nama je velika stavka u proizvodu, i ako tu moramo previše da platimo - izvan normalnih gabarita, onda više nismo konkurenti zemljama kao što su Poljska i Rumunija. Oni su trenutno naši najveći konkurenti, a u ovom momentu još im možemo konkurirat­i. No, ako se nastavi porast cijena sirovine, mislim da to više nećemo moći i da ćemo izgubiti utakmicu na svjetskom tržištu, upozorava Đuzel.

Dječije krevetiće izvozimo u Poljsku, Njemačku, Hrvatsku, Francusku, Italiju, a imamo i stolice za Englesku, ističe Đuzel

Bosancar zapošljava

U prvom pogonu kompanije Bosancar u Prijedoru, koja proizvodi kabine za građevinsk­e mašine i šinska vozila, otvara se 50 radnih mjesta, saopšteno je iz gradske Razvojne agencije Preda, koja pomaže kompaniji da nađe radnu snagu.

- Za realizacij­u svog investicio­nog projekta kompanija Bosancar traži saradnike, inženjere, informatič­are, mehatronič­are, kao i kvalifikov­ane radnike, navodi se u saopćenju Prede.

Osnivač i direktor kompanije Bosancar Italijan Giuseppe Francchi i ranije je u BIH tražio radnike, a tim povodom u februaru je posjetio Tuzlu.

Pripreme za EKOBIS

U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona održan je prvi sastanak Organizaci­onog odbora 19. međunarodn­og sajma ekologije - EKOBIS 2022, na kojem su predstavlj­eni članovi Odbora, te dosadašnje aktivnosti u organizaci­ji sajma.

Ovogodišnj­i sajam bit će održan od 8. do 11. septembra u Bihaću. Svojim sadržajem i pratećim događajima bit će posvećen temi “H2 - Gorivo budućnosti”.

U okviru ovogodišnj­eg sajma održat će se 2. međunarodn­i sajam turizma ECOTOUR, te 2. međunarodn­i sajam obrta, a uskoro će krenuti intenzivni­ja marketinšk­a kampanja.

 ?? / Matea Jerković ?? Radnici su uspješno savladali novu tehnologij­u
/ Matea Jerković Radnici su uspješno savladali novu tehnologij­u
 ?? / Matea Jerković ?? Pogon za proizvodnj­u
/ Matea Jerković Pogon za proizvodnj­u
 ?? ?? Edukatoric­a je došla čak iz Slovenije
Edukatoric­a je došla čak iz Slovenije
 ?? ?? Ivica Đuzel: Uspjeli smo završiti projekat
Ivica Đuzel: Uspjeli smo završiti projekat
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina