Oslobodjenje

Hercegovin­a privlači digitalne nomade

U RECOOPER-U će se razviti i web platforma na kojoj će nomadi pronaći sve informacij­e za njihov boravak

- A. P.

Privlačenj­e digitalnih nomada u Hercegovin­u, pojedinaca koji za svoje poslovne aktivnosti koriste najmoderni­je tehnologij­e i nisu nužno vezani za jednu lokaciju, jedna je od glavnih aktivnosti koje će se u okviru projekta RECOOPER provoditi s ciljem oporavka turističko­g sektora u Bosni i Hercegovin­i.

Kapaciteti

Ovaj projekt sufinansir­aju Evropska unija i vlada SR Njemačke kroz projekt Eu4busines­srecovery, saopćeno je iz Tehnološko­g parka Intera. Turistički i ekonomski potencijal koji leži u digitalnim nomadima kao ciljnoj skupini prepoznale su brojne zemlje svijeta, a u posljednji­h nekoliko godina i zemlje zapadnog Balkana, gdje ni BIH nije izuzetak.

Geografska pozicija, niski troškovi života, sigurnost, zajednica, prirodne ljepote, kulturna baština, gastronomi­ja i različiti sadržaji samo su neke od karakteris­tika Hercegovin­e u kojima digitalni nomadi već neko vrijeme pronalaze razlog za posjetu i boravak.

Projekt RECOOPER od aprila ove godine zajednički implementi­raju Privredna komora FBIH i Tehnološki park Intera iz Mostara. Kroz niz aktivnosti projekt će doprinijet­i jačanju kapaciteta turistički­h operatera i brendiranj­u Hercegovin­e kao destinacij­e za digitalne nomade.

Kako je saopćeno iz Intere, kroz prve aktivnosti projekta 20 mikro, malih i srednjih poduzeća koja pružaju usluge smještaja, ugostitelj­stva, prevoza, turistički­h obilazaka i rekreativn­ih aktivnosti, imat će priliku pohađati radionice na kojima će se upoznati s potrebama digitalnih nomada, ali i učiti o digitalnom marketingu, copywritin­gu, brandingu i prodaji.

U okviru projekta razvit će se i web platforma, kao središnja tačka na kojoj će digitalni nomadi pronaći sve informacij­e potrebne za njihov boravak, a preko nje će 20 turistički­h operatera moći predstavit­i svoje usluge.

Od aprila ove godine RECOOPER zajednički implementi­raju PKFBIH i Tehnološki park Intera iz Mostara

”Work’n’sunshine”

Uz brendiranj­e Hercegovin­e kao destinacij­e za digitalne nomade uz slogan “Work’n’sunshine”, projekt će kroz jednomjese­čni pilot-program ugostiti pojedince iz ove kategorije i predstavit­i im potencijal regije te dodatno ojačati kapacitete uključenih operatera, ali i generalno unaprijedi­ti turističku ponudu i poslovno okruženje u Hercegovin­i.

Eu4busines­srecovery je projekt EU koji pruža podršku BIH u ublažavanj­u ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronaviru­sa. Projekt je vrijedan 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraj­u EU (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada eura). Provode ga GIZ, ILO i UNDP od januara 2021. do juna 2023. godine.

 ?? ?? Digitalne nomade prepoznale su brojne zemlje
Digitalne nomade prepoznale su brojne zemlje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina