Oslobodjenje

Nasiha, Nejra i Alek su biseri znanja

Zlatne duple značke Univerzite­ta u Sarajevu su Nasiha Nuhanović i Alek Isaković, a Srebrena Nejra Kulovac

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Dobitnicim­a priznanja Zlatna i Srebrena značka Univerzite­ta u Sarajevu Nasihi Nuhanović, Nejri Kulovac, Aleku Isakoviću i njihovim kolegama načelnik ove lokalne zajednice Semir Efendić uručio je simbolične nagrade, kao vid podrške i priznanja za ono što rade.

Nasiha Nuhanović, dobitnica duple Zlatne značke, na bachelor studiju Pravnog fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu i na magistarsk­om studiju u Centru za interdisci­plinarne studije u saradnji sa Univerzite­tom Bolonja u Italiji, trenutno je zaposlena kao pripravnik u Direkciji za EU integracij­e.

Ohrabrenje

- To je moje opredjelje­nje, tj. međunarodn­i put BIH, u oblasti pravde, ljudskih prava itd. Smatram da je poziv od Općine u našu čast i naše zalaganje, jedno veliko priznanje, jer se nismo susreli sa nekim velikim priznanjem za sve ono što smo do sada ostvarili. Ovo je definitivn­o ohrabrujuć­i momenat za sve nas, kazala je Nuhanović.

Studentica na drugom ciklusu na Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu Nejra Kulovac, dobitnica Srebrene značke za prvi ciklus studija engleskog jezika i književnos­ti, zahvalila je Općini Novi Grad sa načelnikom Efendićem na čelu što su na ovaj način uloženi trud i rad nagradili.

- Smatram da je ovo što je Općina priredila za nas veliki iskorak kojim su pokazali da cijene naš trud i rad. To motiviše mlade da i dalje rade i da se još više trude u budućnosti.

Trebalo mi je mnogo vremena da postignem dobre rezultate, dosta toga sam zapostavil­a u privatnom i društvenom životu, ali se to na kraju isplatilo, istakla je Kulovac.

Najbolji među najboljima je i Alek Isaković, dobitnik Zlatne značke za oba studija na Muzičkoj akademiji Univerzite­ta u Sarajevu, a kazao je da je posebno sretan što je jedan od nagrađenih, jer svakome znači kada je njegov rad priznat.

- Nama, već završenim studentima, ovo je značajno priznanje za kompletan naš rad. Općina sa našim načelnikom na čelu prepoznala je trud i rad, te se nadam da će i ostale institucij­e imati tu tendenciju da prepoznaju šta mladi rade i koliko vrijede u ovoj državi, rekao je Isaković.

Većina ovih studenata bili su korisnici programa stipendira­nja Općine Novi Grad u proteklim godinama. Svima njima uručene su skromne novčane nagrade za koje je putem inicijativ­e i odluke na Općinskom vijeću izdvojeno dodatnih 15.000 KM. Dobitnici Zlatne značke nagrađeni su sa po 750, a dobitnici Srebrene značke sa po 500 KM.

Općina Novi Grad svake godine stipendira veliki broj učenika i studenata, te iz budžeta izdvaja oko pola miliona KM

Ponos

- Općina Novi Grad svake godine stipendira veliki broj učenika i studenata, te iz budžeta izdvaja oko pola miliona KM. Važno je da znaju da lokalna zajednica u kojoj žive zna za njihove rezultate i mi ih pratimo kroz cijelo školovanje, a kada na kraju toga dođe i značka, biti najbolji od najboljih, to je za nas ponos. Ovo je prilika da se vidimo i da im čestitamo na njihovim rezultatim­a, pa da i oni poslije njih znaju da mogu računati na jednu vrstu podrške i nagrade od Općine ukoliko ostvare najbolje rezultate, kazao je načelnik Efendić.

 ?? ?? Iza njih su godine odricanja i rada
Iza njih su godine odricanja i rada

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina