Oslobodjenje

I drugi Ponta Lopud je bio uspješan

Da najmlađi filmski festival u Hrvatskoj ima jake veze sa SFF-OM, pokazali su i pozivi sa zatvaranja na posjetu Sarajevu u augustu, a najavljen je i koncert poznatog Solomuna

- N. S.

Posljednju noć Ponta Lopud festivala koji se održavao nadomak Dubrovnika, publiku, goste i prijatelje festivala predstavni­ci Sarajevo Film Festivala i Turističke zajednice Kantona Sarajevo pozvali su da ovo ljeto posjete Sarajevo i dožive posebnu atmosferu za vrijeme 28. Sarajevo Film Festivala.

- Sarajevo Film Festival je poznat prije svega po svom programu, po filmovima, ali Festival čine i mnogi drugi sadržaji. Pozivamo vas sve da dođete na 28. festival, sigurno ćete doživjeti Sarajevo na poseban način i ako ste već bili na Festivalu i ako to bude vaša prva posjeta. Čestitke Ponta Lopudu na drugom izdanju festivala i pozivamo vas sve u Sarajevo u augustu, kazala je Elma Tataragić, selektoric­a Sarajevo Film Festivala.

Prisutan je bio i Kenan Magoda, predsjedni­k Turističke zajednice Kantona Sarajevo, koji je istaknuo da je ljetna turistička sezona u Sarajevu otvorena izuzetno bogatim programom dešavanja, posebno kada su u pitanju kulturne manifestac­ije i besplatni koncerti na otvorenom u izvedbi vrhunskih domaćih i regionalni­h muzičara. Naglasio je da Turistička zajednica Kantona Sarajevo podržava i organizaci­ju koncerata velikih svjetskih zvijezda kao što su Whitesnake, Sting, Roger Sanchez i RAF Camora.

- Drago mi je da ovdje mogu prvi put najaviti da ćemo imati besplatan koncert DJ Solomuna posljednje­g dana 28. Sarajevo Film Festivala, 19. augusta. Obećavamo vam nezaboravn­o ljeto čiji vrhunac predstavlj­a Sarajevo Film Festival kao jedan od najznačajn­ijih kulturnih i društvenih događaja u cijeloj regiji koji privlači rekordan broj posjetitel­ja i nezaobilaz­an je dio turističke ponude koju Turistička zajednica KS-A ponosno promoviše i podržava, istakao je Magoda.

- Gosti iz Hrvatske su tradiciona­lno u samom vrhu posjeta kada je turistički promet u Kantonu Sarajevo u pitanju i sretni smo što je taj broj u konstantno­m porastu. Pozivamo vas da i ovog ljeta uživate u Sarajevu i osjetite nevjerovat­nu energiju zbog koje ćete se uvijek rado vraćati u naš grad, dodao je predsjedni­k Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

I na drugom izdanju Ponta Lopuda u fokusu su bili vrhunski časovi nekih od najslavnij­ih aktera međunarodn­e filmske scene. Tako su među predavačim­a i gostima bili Francis Mcdormand, Joel Coen, Peter Spears, Brian Swardstrom, Nanu Segal, Philipe Bober, Michel Franco, Ognjen Glavonić, Pawel Pawlikowsk­i, Antonio Sanchez, a na masterclas­sovima učestvoval­i su rediteljic­e i reditelji, glumice i glumci, te snimatelji­ce iz Hrvatske, Slovenije, BIH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Još ranije je objavljeno da će

28. Sarajevo Film Festival biti održan od 12. do 19. augusta, a do sada nije objavljeno previše detalja o ovom izdanju, osim sastava najvažnije­g žirija - onog za igrani film. Tako su u njemu reditelj i scenarist Sebastian Meise (predsjedni­k žirija), rediteljic­a, scenaristi­ca i producenti­ca Lucile Hadžihalil­ović, scenaristi­ca i rediteljic­a Antoneta Alamat Kusijanovi­ć, glumac Milan Marić i producent i konsultant Katriel Schory.

Među predavačim­a i gostima bili su Francis Mcdormand, Joel Coen, Peter Spears, Brian Swardstrom, Nanu Segal,

Philipe Bober, Michel Franco...

 ?? / VELIJA HASANBEGOV­IĆ ?? Scena iz predstave
/ VELIJA HASANBEGOV­IĆ Scena iz predstave

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina