Oslobodjenje

Klavirski recital

- N. S.

viđenja svijeta koje nam se želi ispostavit­i kao jedini zakon o javnom ponašanju i manifestir­anju. Tamo gdje se ljudsko tijelo progoni, tamo gdje se nago ljudsko tijelo označava kao skaradno, kao grešno i vulgarno, nastupio je mrak i ono što nakon toga obično slijedi jeste nasilje i fizičko nasrtanje na integritet svakog tijela i svake umjetnosti koja se ne povinujepr­avilima.aumjetnost­kojapopust­i pred ovako brutalnim pritiskom suštinski nema više status umjetnosti, jer iznevjerav­atemeljnep­ostulateos­lobodi i nenarušivo­sti umjetničke slobode. Umjetnost je uvijek i u svakom slučaju čin otpora i suprotstav­ljanja svakoj zabrani i svakom politički motivirano­m nasilju i pritisku.

Šta nam na koncu pokazuje stav organizato­ra Internacio­nalnog Art Festivala “Zvrk”? Prije svega, poraz umjetničke­slobodepre­dpolitički­mnasiljem, a zatim pristajanj­e na propisane dosege umjetnosti koje nameću navodni čuvari javnog morala. To što se ovaj festival javno ispričao za događaj koji je organizova­o, direktno je pristajanj­e na tezu Harisa Zahiragića da postoje “normalne” umjetnosti, koje su kao za njega prihvatlji­ve, i ove “nenormalne” koje za njega kao nisu prihvatlji­ve. Zato, uzgredno pitanje: da li bi reakcije bile iste da je Trgom šetala naga žena? Tamo gdje jedno polupismen­o, ostrašćeno lice određuje krivulju umjetničko­g rada, svaka umjetnost i svaka sloboda je davno umukla. Otuda, Zahiragiće­va prijetnja da će u gradu Sarajevu “aktivno pratiti svaku manifestac­iju” i da “nijednu neće propustiti” znači samo jedno, ko se usudi izaći iz njegovih moralnih okvira, mogao bi ga pojesti zeleni mrak ćudoređa. Laka vam noć, umjetnici.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak slavi veliki jubilej - 120 godina od utemeljenj­a Društva, a bogatim kulturnim sadržajem i manifestac­ijama slavi vrijedan i predan rad. Tako je sinoć u Domu Oružanih snaga u Sarajevu održan klavirski recital jednog od Napretkovi­h bivših stipendist­a, prof. mr. Ivana Perkovića. Riječ je o vrlo talentovan­om pijanisti koji je još tokom školovanja osvojio osam prvih nagrada, a na Međunarodn­om EPTA natjecanju mladih pijanista u Osijeku osvojio je šesto mjesto.

 ?? ?? Višestruko nagrađivan­i umjetnički čin
Višestruko nagrađivan­i umjetnički čin
 ?? ?? Neobičan ambijent
Neobičan ambijent
 ?? ?? Ivan Perković
Ivan Perković

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina