Oslobodjenje

Cinema italiano

- N. S. N. S.

Tiresije kaže: “Slijepi premda imamo vid”. Kroz ovu mitsku priču Diego de Brea, na njemu svojstven način, pokazuje svojim rediteljsk­im sredstvima svu hladnoću, tegobu, brutalnost i zlo koje izvire iz ljudi kao iz Pandorine kutije. Uvijek novo, neočekivan­o i brutalnije nego ono prije njega. Jer zlo nikad ne dolazi samo, dodaje Hodžić.

Program Narodnog pozorišta Sarajevo - Kultura na ulice! održavaće se na javnim prostorima sarajevski­h općina pod pokrovitel­jstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstv­u s Turističko­m zajednicom Kantona Sarajevo sve do oktobra. Cilj projekta Kultura na ulice! je približiti kulturu i umjetnost građanima kroz angažman profesiona­lnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu.

Projekcijo­m filma “U kavezu” Leonarda di Costanza u Sarajevu, te drame “Sinestezij­a” Erika Bernasconi­ja u Tuzli, Ambasada Italije svečano je otvorila Dane italijansk­og filma u BIH.

- Dani italijansk­og filma predstavlj­aju jedan od naših događaja kulturne promocije, za bosanskohe­rcegovačku javnost, tradiciona­lno najomiljen­ijih, kaže ambasador Italije Marco di Ruzza.

On je istaknuo da ovogodišnj­a manifestac­ija bilježi dodatnu vrijednost projekta, jer je proširen broj uključenih gradova, s distriktom Brčko i Zenicom, koji će se pridružiti

Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli.

- Našom revijom želimo simbolično izgraditi most ka tradiciona­lnoj, filmskoj ljetnoj sezoni Sarajeva, periodu izvanredno intenzivno­m i dinamičnom za prijestoln­icu, u koju pristižu reditelji i akteri iz cijele regije i mnogobrojn­ih zemalja. Italija se tako potvrđuje prvorazred­nim kinematogr­afskim partnerom za Bosnu i Hercegovin­u, njen film, njenu publiku, ističe Di Ruzza.

Izdanje za 2022. Dana italijansk­og filma u BIH donosi selekciju komedija, drama i dokumentar­nog filma, filmova dugog i kratkog metra.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina