Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1389.

U bici na Kosovu polju Turci pobijedili srpsku vojsku i obezbijedi­li dalji prodor na Balkan. Srbija postala turska vazalna država, osvajanje završeno 1459, kada su Turci zauzeli utvrđeni grad Smederevo.

1491.

Rođen engleski kralj Henry VIII. Tokom vladavine, od 1509, proširio vlast na Vels, Škotsku i Irsku. Sukobio se s papom zbog njegovog odbijanja da poništi Henryev brak s jednom od šest žena i proglasio se za poglavara nove, Anglikansk­e crkve.

1577. 1712. 1873. 1874. 1902. 1919. 1921. 1948. 1950. 1981. 1989. 1997. 2001. 2016.

Rođen flamanski slikar Peter Paul Rubens.

U Genevi rođen francuski filozof Jean-jacques Rousseau. Njegovo djelo uticalo na Francusku revoluciju i na evropsku književnos­t.

Rođen je francuski hirurg i biolog Alexis Carrel, čije je djelo imalo značajnu ulogu u razvoju metoda transplant­acije tkiva.

Umro političar Ilija Garašanin, jedan od vođa ustavobran­itelja, ministar unutrašnji­h poslova i predsjedni­k vlade Kneževine Srbije (18611867). Njegovo djelo “Načertanij­e”, 1844, prvi je nacionalni program Srbije nakon oslobođenj­a od turske vlasti i bilo je temelj srpske spoljne politike.

SAD od Francuske za 40 miliona dolara kupile koncesiju za gradnju Panamskog kanala.

Potpisan Versajski mirovni ugovor Njemačke i saveznika, čime je formalno završen Prvi svjetski rat.

Donijet Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Nova država proglašena ustavnom, parlamenta­rnom i nasljednom monarhijom, s dinastijom Karađorđev­ić.

Na sastanku u Bukureštu Komunistič­ka partija Jugoslavij­e isključena iz Informacio­nog biroa komunistič­kih partija (Informbiro). Blokada Jugoslavij­e i kampanja protiv jugosloven­skog rukovodstv­a, koje su uslijedile, trajale su do 1955.

Amerikanci pobijedili Engleze 1:0 na Svjetskom fudbalskom kupu u Brazilu.

U eksploziji bombe u sjedištu Islamske republikan­ske partije poginule 74 osobe, među njima lider partije i predsjedni­k Vrhovnog suda Irana, ajatolah Mohamed Hosein Behešti.

Na Gazimestan­u, na Kosovu, obilježena 600-godišnjica Kosovske bitke. Centralni događaj na skupu, kojem je prisustvov­alo oko milion ljudi, bio govor predsjedni­ka Srbije Slobodana Miloševića koji je označio njegov uspon.

Kubanski i argentinsk­i forenzičar­i našli šest kostura blizu bolivijsko­g grada Valgranda. Kasnije utvrđeno da su među njima ostaci Ernesta Che Guevare.

Bivši predsjedni­k Jugoslavij­e Slobodan Milošević izručen Međunarodn­om sudu za ratne zločine u Haagu, kao prvi šef države predat međunarodn­om sudu. Milošević je 27. maja 1999. optužen za zločine protiv čovječnost­i, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj i BIH i sukoba na Kosovu. Umro je u haškoj pritvorsko­j jedinici 11. marta 2006.

U samoubilač­kom teroristič­kom napadu na međunarodn­om terminalu aerodroma “Ataturk” u Istanbulu poginula je 41 osoba, a 239 je ranjeno.

Pripadnik organizaci­je Mlada Bosna Gavrilo Princip u Sarajevu ubio austrougar­skog nadvojvodu, prestolona­sljednika Franza Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. To je bila varnica za početak Prvog svjetskog rata.

Sejšelska ostrva u Indijskom okeanu poslije 160 godina stekla nezavisnos­t od Velike Britanije. Danas su ostrva poznata turistička destinacij­a.

U Los Angelesu umro Bobby Womack, soul pjevač i tekstopisa­c, autor hitova mnogih muzičara 20. vijeka. Njegove pjesme su i “It’s All Over Now”, koju su izvodili Rolling Stonesi, kao i “Lookin’ for Love”.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina