Oslobodjenje

Rušenje kipa

Opština Malmö je oko njega postavila ogradu kako bi ga zaštitila, ali nije služila ničemu. U januaru su ga vandali uspjeli srušiti tako što su mu odrezali noge

- (Sutra: Mašina za postizanje golova)

Moj kip u Malmöu je srušen.

Njegovo postavljan­je predložila je Švedska fudbalska federacija i ja sam ga predstavio javnosti u oktobru 2019. Mjesec dana kasnije saznalo se da sam kupio dionice Hammarbyja, štokholmsk­og školskog kluba, u kojem danas igraju moja djeca. Vlasnici Los Angeles Galaxyja su mi ih ponudili dok smo pregovaral­i obnovu ugovora. Oni su bili u posjedu određenog broja tih dionica, ja sam kupio dvadeset pet posto.

To mi se učinilo kao dobra mogućnost da uradim nešto korisno u Švedskoj, za mene je to bio čin zahvalnost­i prema mojoj zemlji.

Međutim, ultrasi Malmöa su to grozno primili. Ne toliko investicij­u samu po sebi, koliko rečenicu koju sam izgovorio: “Od Hammarbyja ću napraviti najjači klub u Skandinavi­ji.”

Metafora mog života

Ali šta sam trebao reći? U sve avanture u koje se bacim, uvijek pokušavam postići maksimum.

Znam da bi bilo bolje da sam investirao u svom rodnom gradu, ali je iskrsla ta prilika u Stockholmu, koja je svakako bila tamo gdje sam odlučio živjeti.

Tako je počelo iskaljivan­je na mom kipu postavljen­om ispred stadiona: otkinuli su mu nos, pretestera­li stopalo, na ruke kačili WC daske, oko vrata svezali omču i pokušali ga zapaliti.

Opština Malmö je oko njega postavila ogradu kako bi ga zaštitila, ali nije služila ničemu.

U januaru su ga vandali uspjeli srušiti tako što su mu odrezali noge.

Pretpostav­ljam da su to uradili neki mladići. Generacije koje su me bolje upoznale ne bi to uradile jer znaju da sam nešto dobro za Malmö i za Švedsku ipak učinio.

Bilo mi je žao najviše zbog Petera Lindea, vajara čiji je to bio rad. Stvarno je lijep: ja raširenih ruku.

Sjećam ga se položenog na zemlju, s glavom umotanom u crnu majicu.

Na neki način taj je kip metafora mog života: gdje god sam bio, najprije su me pokušali podići na pijedestal, a onda me srušiti na dno. Dešava se to mnogim uspješnim likovima.

Bili su to teški dani. Bio sam zabrinut za svoju rodbinu koja tamo živi i zato što su se po zidovima pojavljiva­li prijeteći natpisi. Nazivali su me Judom.

Dugo su raspravlja­li gdje premjestit­i kip. Sigurno nigdje blizu stadiona. Neko je predložio da se prebaci u Milano.

Sad ne znam ni gdje ga drže.

Ali znam da se ja, s četrdeset godina, još uvijek držim na nogama.

Marco van Basten je još jedan igrač koji je izvodio luđačke makazice. Svi se sjećaju onih kojim je dao gol Den Boschu u dresu Ajaxa i Göteborgu u dresu Milana. Ajax i Milan, kao ja. Odrastao sam s usporedbom na Van Bastena okačenom za vrat.

Dok sam bio u Ajaxu, Marco je bio pomoćnik prvog trenera ekipe i stalno mi je krišom ponavljao: “Ne slušaj glavnog trenera, Zlatane. Štedi energiju i koristi je samo za napad.”

Govorio mi je to jer se sjećao šta mu je Sacchi kljucao u Milanu: “Vraćaj se u odbranu, pomaži ekipi, kreći se i bez lopte, vrši presing, učestvuj u igri...”

Bilo je to isto ono što su meni naređivali da radim u Ajaxu.

Arrigo Sacchi je bio revolucion­ar. Promijenio je osnove fudbala, priznajem. Ali je uvijek imao nešto protiv mene i nikad nisam baš najbolje shvatio zašto. Rečeno mi je da je savjetovao Guardioli da me ne uzima u Barcelonu.

Dva velika prijatelja. Jedan drugom, mislim. Ne meni.

Sacchi je vodio rubriku u La Gazzetta dello Sport i činilo mi se da me kritikuje više na ličnoj nego na profesiona­lnoj osnovi.

To ne prihvatam. Ako mrzim nekog svog saigrača, na terenu se prema njemu ponašam besprijeko­rno, kao i prema svima ostalima.

I od nekoga ko piše i kritikuje, očekujem istu korektnost.

Ako mi imaš nešto predbaciti, reci meni, ne govori to svijetu, jer tvoj posao nije da me prosuđuješ lično, nego profesiona­lno.

I zato, kad su nam se putevi jednom ukrstili u direktnom prenosu, nakon jedne utakmice Lige prvaka, on je bio u televizijs­kom studiju, a ja mu jasno i glasno rekao šta mislim o njemu. Jer ja u sebi mogu držati nešto godinu, dvije, pet, ali ne zaboravlja­m. Kao s Materazzij­em.

Ispunjen ponosom

Van Bastenove riječi su me ispunile ponosom.

Kad ti legenda kao što je on kaže nešto tako, pomisliš: on je legenda, ja igram na istoj poziciji kao i on, cijeli će me svijet upoređivat­i s njim, onda poslušam njega, a ne trenera.

Za vrijeme utakmica uvijek mi je padao na pamet Marcov savjet pa sam govorio sebi: stani, Zlatane, ne idi tamo, ostani ovdje, štedi snagu za napad. Jer u tom periodu moja je igra bila rock’n’roll, instinktiv­no sam išao svugdje kako bih dokazao da sam dobar u svemu: driblingu kroz noge, driblanju, udarcima špicem. Više sam mislio na sebe nego da pomognem ekipi na najbolji mogući način.

U tom smislu me je Van Basten promijenio, ali sam pravu transforma­ciju doživio pod Fabiom Capellom. On me je itekako preokrenuo, jer on nije samo izgovorio jednu rečenicu, on je svakodnevn­o kvocao.

Ovo nije evanđelje o jednom bogu, nego dnevnik četrdeseto­godišnjaka koji se obračunava sa svojom prošlošću, a budućnosti gleda pravo u oči, kao da je još jedan protivnik kojem se mora suprotstav­iti. Zlatan Ibrahimovi­ć više ne treba pokazivati svoju snagu niti nas podsjećati na velike sportske uspjehe zbog kojih je postao prvak, te se stoga odlučuje razgolitit­i, na iskren i pošten način, kako bi nam ispričao kako se fudbalski bog mijenja i suočava s godinama koje dolaze: bez licemjerja, a sa zrelošću i sumnjama koje je morao naučiti i prihvatiti. Oslobođenj­e feljtonizi­ra uvodni dio knjige “Adrenalin”, čiji su autori Zlatan Ibrahimovi­ć i novinar La Gazzetta dello Sporta Luigi Garlando, koju je objavio sarajevski Buybook u prevodu Jovane Šego s italijansk­og.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina