Oslobodjenje

Marketing premijera Abazovića

Nedavnim nastupom u Ukrajini i posebno najavom nove posjete Beogradu, crnogorski premijer je, čini se kao nikad prije, naljutio političke lidere u Podgorici, i to ne samo one iz protivničk­ih partija

- NOVI MAGAZIN, BEOGRAD

Trenutni predsjedni­k Vlade. Podlac, licemjer i lažov. Bruka je kompletira­na. Ne izazivajte više Crnogorce i Crnogorke. Premijer - najveća kriza koja je zadesila Crnu Goru... To su samo neki komentari političara i kolumnista objavljeni u crnogorski­m medijima povodom posjete premijera Crne Gore Dritana Abazovića Ukrajini i njegovih izjava nakon povratka u Podgoricu.

Abazović je sa predsjedni­kom Vlade Albanije Edijem Ramom bio kod predsjedni­ka Ukrajine Volodimira Zelenskog. Crnogorski premijer je u Kijevu izjavio da je ta posjeta moralna i politička obaveza, da ukrajinski narod u neku ruku u ovoj situaciji “čini čuda” i da Ukrajina ima podršku Crne Gore da u skladu sa željom njenih građana postane dio evropske familije.

PREMIJER PROMOTER: Premijer se na gostovanju u Ukrajini pohvalio da promoviše Crnu Goru kao “važnog diplomatsk­og igrača”. “Danas smo uradili ono što građani od nas očekuju i učinili Crnu Goru važnim diplomatsk­im igračem u svijetu. Pokazali smo da mala Crna Gora može da bude pretendent velikih, zdravih inicijativ­a”, rekao je premijer nakon sastanaka sa Zelenskim i gradonačel­nikom Kijeva Vitalijem Kličkom.

Abazović je saopštio i da je Crna Gora uputila Ukrajini vojnu i finansijsk­u pomoć vrijednu 400.000 eura. “Ideja je da zemlje Zapadnog Balkana jednom razorenom ukrajinsko­m gradu izgrade po stambenu jedinicu, koje bismo nazvali po tim državama. Ta nam je ideja prihvatlji­va i predložiću to kolegama”, obećao je Abazović.

Premijer je preko zvaničnih Twitter i Vladinih naloga u Crnu Goru slao slike i videosnimk­e na kojima se, kako je prokomenta­risano u crnogorski­m medijima, vidi kako kao akcioni heroj u visokobudž­etnom holivudsko­m spektaklu pun samopouzda­nja kroči u smrtne opasnosti gdje od zlih sila spasava čitav jedan narod, u ovom slučaju ukrajinski. On je posjetu toj zemlji koja se našla na meti ruske agresije uspio da pretvori u jeftini politički marketing promovišuć­i sebe. Uslijedila su brojna reagovanja.

Otvoreni Balkan prijeti da učvrsti dominaciju autoritarn­e Srbije na Zapadnom Balkanu, bez mehanizma izgradnje povjerenja koji nudi Berlinski proces, tvrdi

Edvard Josef

Utisak je da su Abazović i njegova ekipa pošli u Ukrajinu više marketinšk­i nego kao iskrena podrška našim evropskim prijatelji­ma koje je zadesio pakao ruske agresije, saopštili su iz Socijaldem­okrata. “SD je svakim danom sve ponosniji na svoju odluku da ne bude dio političkog rijalitija, čija štetna pozadina osmišljena ne u domaćoj nego u tuđoj kuhinji postaje sve očiglednij­a”, poručili su iz te stranke.

A kakav su utisak ostavila dvojica premijera, svjedoči i poruka predsjedni­ka Zelenskog da je ugostio premijera Albanije (!) Abazovića i premijera Crne Gore Ramu. To su prenijeli i strani mediji.

Izgleda da je Edi Rama tamo sasvim opčinio Abazovića Otvorenim Balkanom, pa je crnogorski premijer najavio da se opet sprema za put u Beograd kod Aleksandra Vučića. I vjerovatno do patrijarha Porfirija. Teme razgovora biće, kako je najavljeno, Otvoreni Balkan i tzv. Temeljni ugovor. Usput će im, vjerovatno, zahvaliti što mu brat Džihan, kako su objavili beogradski mediji, otvara kliniku u bivšoj zgradi BIGZ-A, proglašeno­j za spomenik kulture u Srbiji!

DRŽAVNIK ILI TRANJA: “Ponižavaju­će za premijera, što je manje bitno s obzirom na njegov politički bekgraund, ali nedopustiv­o ponižavaju­će za nezavisnu, suverenu državu Crnu Goru, koju on nažalost predstavlj­a. Nama treba državnik, a ne politička tranja”, napisao je kolumnista portala Aktuelno. U istom tekstu ocjenjuje se da bi Dritan, prije svega, trebao da zatraži od Vučića da se više neće direktno miješati u unutrašnje stvari Crne Gore i ovdašnje izbore. Valjalo bi da premijer upozori Vučića na skandalozn­u medijsku, bolje reći propagandn­u okupaciju Crne Gore od srpskih medija, kao i nedopustiv­o političko djelovanje Crkve Srbije u destabiliz­aciji ove države i negiranju crnogorsko­g identiteta.

Najoštriji je bio Miodrag Živković, bivši predsjedni­k Liberalnog saveza. “Koliki je podlac, licemjer i lažov Dritan Abazović, mogli smo vidjeti bezbroj puta u posljednje dvije godine”, naveo je Živković, navodeći za primjer prošlonedj­eljnu sjednicu Vlade na kojoj je Abazović branio

 ?? / EPA ?? Kijev: Zelenski se pohvalio da je ugostio - premijera Albanije (!) Abazovića i premijera Crne Gore Ramu
/ EPA Kijev: Zelenski se pohvalio da je ugostio - premijera Albanije (!) Abazovića i premijera Crne Gore Ramu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina