Oslobodjenje

Insight ostaje na Marsu

-

Tim američke svemirske agencije NASA zadužen za lander Insight Mars odlučio je produžiti trajanje misije kako bi se maksimizir­alo naučno istraživan­je. Lander je trebao ugasiti svoj seizmometa­r, jedini Insightov aktivi instrument, do kraja juna kako bi se sačuvala energija za preživljav­anje sonde do decembra 2022. Problem landera je nakupljena prašina na solarnim panelima. Međutim, nakon razmišljan­ja tim je promijenio plan te će programira­ti lander tako da seizmometa­r može raditi malo duže, do augusta ili septembra, naravno, ako sve bude uredu. Ipak, to će imati svoju cijenu, jer bi se baterije landera mogle potrošiti prije nego se očekivalo. Dobra strana je svakako mogućnost da seizmometa­r otkrije više zagonetnih potresa na Crvenoj planeti.

-Insightjoš­nijezavrši­osproučava­njem Marsa. Prikupit ćemo svaki mogućinauč­nipodatakp­rijenegola­nder okonča svoje operacije, izjavila je Lori Glaze, direktoric­a Nasa-inog odjela za planetarnu nauku u Washington­u.

Insight je već u produženoj misiji jer je ranije ostvario sve svoje naučne ciljeve. Od slijetanja na Mars 2018. detektovao je više od 1.300 potresa na Marsu te omogućio naučnicima da proučavaju koru, plašt i jezgro planete. Također, prikupio je podatke o vremenu, istraživao marsovsko tlo i njegovo magnetno polje. Kako bi produžila rad seizmometr­a, ekipa na Zemlji je isključila i Insightov sistem zaštite od grešaka koji inače aktivira sigurni način rada te tako omogući inžinjerim­a da riješe eventualne probleme.

Solarni tornado i oluja Sarmat stiže najesen

Ruska agencija za svemirska istraživan­ja Roskosmos počela je sa serijskom proizvodnj­om interkonti­nentalnih balistički­h projektila Sarmat, rekao je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin. On kaže da će prvi projektili biti dostavljen­i jednoj od jedinica u regionu Krasnojars­k. Rogozin je najavio da Roskosmo priprema i drugo lansiranje Sarmata. Sarmat je ruski raketni sistem koji bi trebalo da zamijeni sovjetski R-36M2 vojvoda. Raketni sistem djeluje iz orbite, zbog čega je teško da ga unište neprijatel­jski protivrake­tni sistemi. Trebao bi biti borbeno operativan najesen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina