Oslobodjenje

Osvježite pletene korpe

Mogu služiti kao ukras, za spremanje voća, ključeva, čepova, plastičnih vrećica i svega što nema mjesto

-

Recept

Svakoj domaćici dobrodošla je pomoć, što u kuhanju, što u čišćenju, a što u ostalim kućanskim poslovima. Razne tajne uspješnog održavanja domaćinstv­a prenose se stoljećima s koljena na koljeno, a ponekad su upravo ovi stari recepti i najbolji.

Zato ovaj put donosimo nekoliko praktičnih savjeta za domaćice.

Čaše su ukliješten­e jedna u drugoj, najlakše ćete ih razdvojiti ako donju uronite u toplu vodu, a u gornju pustite mlaz hladne vode. Ako vam je napukao tanjir nekog porculansk­og servisa, pokušajte ga spasiti tako da ga prokuhate 15 minuta na laganoj vatri u mlijeku (tako da mlijeko prekrije tanjir). Kada se mlijeko osuši, na tanjiru se neće vidjeti oštećenje.

Stare pletene košare i košarice možete obnoviti bojom iz raspršivač­a u skladu s bojom vašeg kuhinjskog ili trpezarijs­kog namještaja. Tako osvježene košare mogu vam služiti kao ukras, za spremanje voća, ključeva, čepova, plastičnih vrećica i svega onog što inače nema pravo mjesto.

Za zalijevanj­e cvijeća kada niste kod kuće uzmite staklenku od soka ili vode, napunite vodom, zatvorite krpicom i okrenite je okomito te vrh zakopajte u zemlju u saksiji. Cvijeće će imati vodu i samo će se zalijevati dok ste vi na godišnjem odmoru.

Perilicu za rublje potrebno je povremeno očistiti. Za čišćenje bubnja u njega ulijte vruću vodu i litru alkoholnog octa, pa uključite program za ispiranje. Svi ostaci deterdžent­a na bubnju na taj će način biti uklonjeni.

Olakšajte brušenje noževa. Ako tupim nožem nekoliko puta prerežete svjež krompir, vaš nož će biti osjetno oštriji. Nož možete naoštriti i tako da ga nekoliko puta povučete po donjem rubu porculansk­e šolje ili tanjirića.

Učvrstite držak bata za meso. Ako imate osjećaj da je držak bata za meso labav, ostavite ga više sati u vodi. Drvo će se napiti vode i držak će opet biti čvrst.

Staklenku ćete najlakše otvoriti ako je okrenete tako da je poklopac dolje i uronite je u vruću vodu. Kratko pričekajte i bez problema ćete otvoriti staklenku.

Čep na sudoperu, umivaoniku ili kadi neće propuštati vodu budete li ga premazali acetonom i odmah potom posuli dječijim puderom. Kada se čep potpuno osuši, više neće propuštati vodu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina