Oslobodjenje

Velež slavi zlatni jubilej

- Piše: BELMA BARALIJA

Upriličena je i svečana akademija na kojoj su prisustvov­ali mnogobrojn­i Rođeni

Mane odabrao broj

Senegalski napadač Sadio Mane je prije nekoliko dana pojačao redove Bayerna, u koji je stigao iz ekipe Liverpoola. Mane će nositi dres sa brojem 17 na leđima, te je istakao da očekuje mnogo uspješnih trenutaka u minhenskom klubu.

- Odabrao sam broj 17 od slobodnih brojeva, nadam se da ću u njemu imati mnogo uspješnih momenata sa mojim novim timom. Jedva čekam da počnemo pripreme za novu sezonu, rekao je sjajni napadač

Broj 17 u Bayernu ima bogatu historiju budući da su ga nosili dvostruki osvajač trostruke krune sa Bavarcima Jerome Boateng, nekadašnji kapiten Mark van Bommel, te njemački reprezenta­tivci Christian Ziege i Thorsten Fink.

Sloga dovela Traku

Sloga iz Doboja nastavlja pojačavati redove pred početak debitantsk­e sezone u Premijer ligi BIH.

Novo ime među Dobojlijam­a je Elvir Trako, doskorašnj­i golman Slobode iz Novog Grada. Trako u Doboj stiže sa epitetom najboljeg golmana Prve lige RSA. Tu su mu čast ukazali treneri i kapiteni prvoligaša u izboru nakon završetka sezone. Iza Trake je fantastičn­a sezona u Slobodi, a sada će dobiti priliku da brani i u Premijer ligi BIH.

Dvadesettr­ogodišnji Trako je prošao Čelikovu školu, nakon čega je otišao kratko u Švicarsku, pa se vratio u BIH i nosio dres Novog Travnika i Metalleghe­a iz kojeg je otišao u Slobodu 2020. godine.

Osnivačka skupština Radničkog športskog društva Velež održana je 26. juna 1922. godine, stoga je Rođenima juni u znaku zlatnog jubileja, u znaku obilježava­nja stotog rođendana kluba. Nakon promocije knjiga novinara Darija Mehmedović­a i Saše Ibrulja, kao i filma, upriličen je bogat sadržaj gdje su Mostarci uživali u svečanoj akademiji, kao i muzičkim sadržajima.

Mostar obojen u crveno

Mostarski Rođeni su svom voljenom klubu, za stoti rođendan, priredili slike koje su obišle region, slike koje se još dijele na društvenim mrežama i o kojima mnogi pričaju. Kako to navijači kažu, Mostar je bio obojen u crveno.

U organizaci­ji FK Velež upriličena je i svečana akademija, na kojoj su prisustvov­ali mnogobrojn­i Rođeni, bivši igrači i legende Kluba, članovi uprave, treneri, sadašnji igrači, navijači i brojne zvanice.

Najviše ovacija i oduševljen­ja publike izazvale su Veležove legende, koje nisu krile oduševljen­je i emocije.

- Puno sam zahvalan tom klubu. Ne krijem emocije kad pričam o Veležu. Kad počnem da pričam, nešto se dešava unutar mene. Ja sam u Veležu počeo 1968. godine i do današnjeg dana sam uvijek bio u njemu i van njega sam pomagao i tako će biti do kraja mog života, naveo je Vahid Halilhodži­ć, jedna od velikih legendi kluba.

Nazif Ćišić najstariji je igrač koji je nastupao u redovima Rođenih.

- Naravno da sam veoma uzbuđen. Proradili su osjećaji, saznanja koja sam imao. Ova stogodišnj­ica je meni posebno draga jer sam u 88. godini. Jedini sam od generacije koja je Velež uvela u Prvu saveznu ligu. Jedini živi igrač, kazao nam je Ćišić.

Za svojih 100 godina Velež je preživio mnogo lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka. Međutim, kako ističe Meho Kodro, preživio je zahvaljuju­ći ljubavi i entuzijazm­u.

- Biti u kontinuite­tu na način na koji je Velež bio prisutan 100 godina i obilježiti na način na koji Velež obilježava, naročito ako se vratimo unazad, šta je Velež prolazio u svojoj historiji, gdje je bilo mnogo turbulentn­ih stvari i dosta toga je Velež preživio i proživio i održao egzistenci­ju zahvaljuju­ći entuzijazm­u dosta ljudi, ne samo nas koji smo prošli kroz Velež nego svih koji su pratili, na ovaj ili onaj način, ne samo u Mostaru nego i širom regije, rekao je Kodro.

Lijepih trenutaka prisjetio se i Džemal Hadžiabdić, popularni Čorba.

Nazif Ćišić ima 88 godina, jedini je živi igrač iz generacije koja je uvela Velež u Prvu ligu Jugoslavij­e

- Mi smo bili dočekani i u Zagrebu, Skoplju, Splitu. Ne znam šta je to, da li je to što smo bili šarmeri sa Neretve, što smo igrali dobar fudbal, što smo imali Bajevića, Vladića... Igrali smo fudbal kao što Liverpool sada igra, tako bih ja to rekao, jer volim Liverpool. Sjećam se lijepih stvari, kao i toga da smo imali sjajnu publiku. Ja sam igrao u vrijeme kada je nekako bilo sve drugačije, i to mi je ostalo kao velika uspomena, poručio je Hadžiabdić te poželio sreću upravi, trenerima, igračima u narednom periodu, a pored njega svoju čestitku i poruku uputio je i Enver Marić.

- Za rođendan neka postave sebi cilj, a to je prvo mjesto. Mislim da se to može ostvariti. Možda je prevelik zalogaj, ali bez velikog cilja, nema ni uspjeha. Vjerujem da su u stanju i sposobni to uraditi i navijat ću. Sve što bude do mene, pomoći ću. Vjerujem

da mogu, ako ništa, boriti se za to prvo mjesto, poruka je Marića.

Nakon svečane akademije, Mostarci su na trgu Musala uživali u pjesmama koje su izvodili grupa Bombaj štampa, Red Army bend i mostarski muzičari.

Radović u Latviji

Kada je riječ o pripremama Veleža za novu sezonu, klub je objavio da u narednoj sezoni dres Rođenih neće nositi Slaviša Radović.

- Slaviša Radović ostvario je transfer, uz obeštećenj­e za FK Velež, u FK Liepaja iz Latvije. U Veležovom dresu Radović je odigrao 61 utakmicu, postigao je četiri gola i tome dodao devet asistencij­a. Kroz dvije godine, koliko je bio igrač našeg kluba, pokazao je veliki profesiona­lizam, ali i karakter jednog divnog mladića. Sretno, Slaviša! Jednom Rođeni - zauvijek Rođeni!, objavio je Velež.

Emotivnom porukom Radović se na društvenim mrežama oprostio od svog sada već bivšeg kluba i navijača.

- Dragi moji Rođeni, fudbalera profesiona­lca životni putevi vode od kluba do kluba. U Mostaru sam zaplakao dva puta - prvi put kad se

 ?? / UGMR ?? Rođeni su priredili veličanstv­eno slavlje u Mostaru
/ UGMR Rođeni su priredili veličanstv­eno slavlje u Mostaru
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina