Oslobodjenje

Trofej Eurobasket­a u Sarajevu

U glavnom gradu Bosne i Hercegovin­e će od 6. do 8. jula “boraviti” pehar koji dobija najbolja ekipa na Evropskom prvenstvu u košarci

- S. R.

Originalni trofej FIBA Eurobasket, namijenjen košarkaško­m prvaku Evrope, bit će “gost” Sarajeva naredne sedmice, tačnije od 6. do 8. jula.

Pehar nosi ime Nikolaia Semashka, koji je bio predsjedni­k FIBA Europe i potpredsje­dnik FIBA World. Ova nova (treća) verzija trofeja predstavlj­ena je u novembru 2016, a prva reprezenta­cija koja ga je osvojila bila je Slovenija na Evropskom prvenstvu održanom 2017. godine.

Sam trofej zadržao je isti oblik i dimenzije kao prethodni, koji je posljednji put podigla selekcija Španije 2015. godine, ali je nova varijanta uslijedila kao svojevrsta­n upgrade cijele serije trofeja koji se dodjeljuju i ostalim kontinenta­lnim šampionima.

U Sarajevu će trofej “boraviti” tri dana. Svi zaintereso­vani moći će da se fotografiš­u sa trofejom, a sve vrijeme će pehar pratiti promotivni tim i zvanična maskota Eurobasket­a 2022, pod nazivom Bounce.

Cijeli Trophy tour (Turneja trofeja) počeo je u martu, a prva stanica je bila Bugarska (Botevgrad). Trofej će biti gost 24 zemlje učesnice Evropskog prvenstva 2022, a posljednja stanica je München 29. augusta.

Podsjetimo, na predstojeć­em Evropskom prvenstvu učestvuje i reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e, stoga je upravo naša zemlja dobila priliku da ugosti trofej Eurobasket­a. Trofej će u Sarajevo doći iz engleskog Newcastlea, a nakon glavnog grada BIH, otići će u nizozemski Utrecht.

Lokacije u Sarajevu na kojima će biti izložen trofej naknadno će biti objavljene.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina