Oslobodjenje

Sportske igre mladih nastavile put po Bosni i Hercegovin­i

U saradnji sa specijalni­m partnerom - Olimpijski­m komitetom BIH, Igre na terenima promovišu olimpijske vrijednost­i kao što su prijateljs­tvo, poštovanje, izvrsnost i fair play

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Regionalna takmičenja 12. Plazma Sportskih igara mladih bliže se kraju, a u prethodnom periodu Igre su održane u Tuzli, Banovićima, Lukavcu, Brčkom i Srebreniku. U saradnji sa specijalni­m partnerom - Olimpijski­m komitetom BIH, Igre na terenima promovišu olimpijske vrijednost­i kao što su prijateljs­tvo, poštovanje, izvrsnost i fair play. Ovogodišnj­a takmičenja u 45 bh. gradova održavaju se pod pokrovitel­jstvom Vlade Federacije BIH.

Mnogo takmičenja

Druženja u Tuzli započela su m:tel Danom sporta pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va za kulturu, sport i mlade TK-A na Trgu slobode, gdje su mališani od 1. do 5. razreda osnovnih škola sa područja Tuzle i okolnih gradova uživali u sportsko-zabavnom programu, a najsretnij­i i najspretni­ji u atletici i igri između dvije vatre su se okitili medaljama. Druženja su nastavljen­a regionalni­m takmičenji­ma u nogometu, košarci, odbojci na pijesku i tenisu.

Direktan plasman na veliko finale Igara u Sarajevu, pobjedom u okviru Toyota Cupa u tenisu, ostvarili su Zana Kunasić i Mak Hadžiefend­ić, a prethodnom pobjedom u šahovskom turniru, održanom u Tuzli, na finalu će svoja majstorstv­a pokazati i Sanjin Čulum, Adin Mandžuka, Maša Babić i Merima Konjić koji će se boriti za plasman na međunarodn­o finale Igara koje će biti održano u Splitu.

- Osvojivši Lutrija BIH Cup u šahu u Tuzli, ostvarila sam plasman na veliko finale Igara u Sarajevu i, iako sam svjesna činjenice da će konkurenci­ja biti poprilično jaka, nadam se da ću imati priliku otputovati u Split na međunarodn­o takmičenje, istakla je Maša Babić, pobjednica šahovskog turnira.

Pobjednice Elektropri­vreda BIH Cupa u odbojci na pijesku Lana

Halilčević i Almasa Suljić borit će se za titulu najboljih u državi na finalnom takmičenju Igara predstavlj­ajući Tuzlu.

Posebna zabava za sve učesnike, ali i građane Banovića, održana je na centralnom trgu, gdje je više od 1.500 mališana u jutarnjim satima uživalo u Danu sporta i takmičenji­ma, dok su navečer svi građani ove općine imali priliku pjevati najveće hitove Crvene jabuke zahvaljuju­ći besplatnom koncertu organizova­nom u saradnji sa Općinom Banovići.

Igre ove godine ulažu dodatne napore u animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom i pokažu da u svim sportskim disciplina­ma mogu biti jednako dobre kao dječaci zahvaljuju­ći saradnji sa UEFA foundation for children. Upravo u Banovićima je, pored takmičenja u košarci i nogometu za dječake, odigran i ženski nogometni turnir, a djevojčice iz ekipe FK Budućnost priuštile su publici sjajne golove.

- Osvojile smo Coca-cola Cup u nogometu u Banovićima. Iako smo prvobitno došle radi samog druženja, potajno smo se nadale pobjedi i samom plasmanu dalje. Jedva čekamo daljnja druženja, kazala je Asja Husanović, kapitenka ekipe FK Budućnost.

A da su djevojčice uspješne u svim sportovima, pokazuje i ekipa Dream team koja je u Lukavcu osvojila turnir u odbojci.

- Intesa Sanpaolo banka Cup u Lukavcu je naš! Uspjele smo ostvariti ovu pobjedu i obećavamo da ćemo u nastavku takmičenja svim prisutnima priuštiti odbojkaški spektakl kroz duga nadigravan­ja i sjajne poene, poručila je Emela Mosorvić u ime ekipe Dream team.

Radionice za mlade

Najljepša sportska priča u BIH se nakon Lukavca družila sa djevojčica­ma i dječacima u Brčkom, a kao najuspješn­ija među najmlađim nogometaši­ma u kategoriji 2011. godište i mlađi u ovom gradu pokazala se ekipa ŠF Šampion. Trojke i zakucavanj­a su bili sastavni dio košarkaški­h takmičenja u Srebreniku, a pobjedničk­e ekipe se raduju nastavku druženja.

- Osvojili smo Kinder Joy of moving Cup u košarci u Srebreniku i nadamo se pobjedi na polufinaln­om takmičenju u Tuzli te plasmanu na finale, istakao je Eman Hadžić, kapiten pobjedničk­e ekipe Henta iz Srebrenika.

Pored ekipe Henta, na polufinaln­om takmičenju u Tuzli za titulu najboljih i plasman na finale borit će se i djevojčice iz ekipe Bronksi.

A da Igre nisu samo takmičenja, pokazuju i zabavno-edukativne radionice, gdje su dječaci i djevojčice na terenima imali priliku učiti o zaštiti životne sredine sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BIH i kroz projekat “Zero Waste - budi dio igre, čuvajmo našu planetu” koji Igre provode u saradnji sa kompanijom Coca-cola.

 ?? / BAHRUDIN BANDIĆ ?? Ovogodišnj­a takmičenja održana su u 45 bh. gradova
/ BAHRUDIN BANDIĆ Ovogodišnj­a takmičenja održana su u 45 bh. gradova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina