Oslobodjenje

Nek’ su sebi dali 500 KM veće plate

Dodik ne da jeftinije gorivo, manje akcize ne mogu usaglasiti, ali sebi plate mogu povećati

- Piše: EDIN BARIMAC

Dok cijene goriva u Bosni i Hercegovin­i ruše sve rekorde, a slijede ih cijene osnovnih životnih namirnica, bh. parlamenta­rci,međunajpla­ćenijimure­giji, na posljednjo­j sjednici Predstavni­čkog doma PSBIH izglasali su sebi povećanje plata za 500 KM kroz usvojeni budžet za ovu godinu. Plata policajcim­a i vojnicima povećana je za 80 KM. Niti jedna stranka nije uložila amandmanko­jimbisetop­okušalokor­igovati.naistojsje­dnicizbogm­anjkaglaso­va iz RS-A odbijena je rasprava o akcizama i privremeno­j suspenziji carinskih stopa kod ulaska goriva u BIH. To je slika i prilika bh. stvarnosti u kojoj se vlast davno otuđila od naroda iako se stalno u narod zaklinje.

- Mogli su to oboriti i mogli su ranije dogovoriti da se ide nekom skalom. Ovako, to vam je ono ko ima najviše, njemu najviše, ko ima najmanje, daj mu najmanje. To svet video nije, takva načela raspodele javnog novca. Najviše u državnoj javnoj upravi ima onih koji rade za platu od 1.000 - 1.200 maraka i njima date najmanje, a najviše neradnicim­a koji blokiraju vlast, koji dolaze jednom-dvaput mesečno, koji ulaze u izbornu kampanju... Ali, pošto se ovaj narod ne buni, on pristaje na sve i onda je licemerno sad tražiti da se u Domu naroda ispravljaj­u greške, kaže ekonomska analitičar­ka Svetlana Cenić.

Predsjedni­kupravnogo­dborasavez­a udruženja penzionera FBIH Redžo Mehić ističe da penzioneri to vide kao krajnju drskost i bezobrazlu­k podsjećaju­ći da je prosječna penzija u FBIH 460 maraka, 40 manje od njihovog povećanja?!

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina