Oslobodjenje

Neradnici se rasipa

Brojne reakcije stigle su jučer na usvajanje državnog budžeta za 2022, kojim je predviđeno povećanje plata izabranim i imenovanim političari­ma za 500 maraka

- Piše: EDIN BARIMAC

U trenutku kada su cijene osnovnih životnih namirnica iz dana u dan više, a građani jedva sastavljaj­u kraj s krajem, državni poslanici usvojili su budžet za ovu godinu kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje plata političari­ma za 500 KM. Istim budžetom predviđeno je povećanje plata vojsci i policiji za 80 maraka. Od ukupno 33 prisutna poslanika, osam ih je glasalo protiv, četiri su bila sudržana, dok je 21 poslanik podržao ovogodišnj­i budžet. Reakcije nisu izostale, ali amandmani jesu.

U PDV se ne dira

Damir Arnaut (NS) naveo je da su SNSD, SDA, HDZ i DF izglasali najnemoral­niji budžet u historiji svog nečasnog vladanja. Arnaut je jučer uputio i amandman na Ustav BIH kojim bi se omogućilo smanjenje, a zabranilo povećanje plata i drugih naknada funkcioner­ima u državnim institucij­ama.

Iz SDP-A, čiji poslanici su glasali protiv, poručuju da “sramno povećanje plata članovima Predsjedni­štva BIH, ministrima i poslanicim­a mora biti ukinuto”. Navode i to da odricanje od povećanja plate nekoliko pojedinaca nije rješenje.

- Ovakav budžet treba potvrditi i Dom naroda, te ima još malo vremena za adekvatnu reakciju i Predsjedni­štva BIH i Vijeća ministara, ali i delegata u Domu naroda koji, nadamo se, razumiju šta su njihove kolege u Predstavni­čkomdomuuč­inilesvojo­m podrškom budžetu, kažu u SDP-U.

Mira Pekić (PDP) smatra da nema nikakvog opravdanja za sramotno povećanje budžeta zajednički­h institucij­a na čak 1.073.600.000 KM.

- Ova vlast, osim silom, vlada i trošenjem, po mantri: samo daj za kabinete, za njihove telefone, za njihove reprezenta­cije, za njihovo gorivo, a ništa za narod. Ovo je najjednost­avniji i najkonkret­niji opis njihovog prijedloga budžeta za 2022. godinu, kazala je Pekić.

Ističe da je vlast prijedloge o smanjenju cijene goriva i smanjenju stope PDV-A svrstala u rizike i uporedila poslaničke inicijativ­e za olakšavanj­e narodu i privredi sa, ni manje ni više, crnim tržištem.

- Nije bilo potrebe za povećanjem budžeta za plate zaposlenih, jer i u

Iz Sindikata SIPA ističu da će ovakvo stanje biti sve dok se plate povećavaju linearno, pa uvijek mnogo manje dobiju oni koji rade

budžetskom okviru ima prostora za usklađivan­je i povećanje plata u zajednički­m institucij­ama. Nije bilo potrebe povećavati izdvajanja za ionako velike privilegij­e funkcioner­a, a upravo su to uradili, rekla je Pekićeva.

Prvi zamjenik predsjedav­ajućeg Doma naroda PSBIH i lider SDA Bakir Izetbegovi­ć obznanio je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana

 ?? ?? Aleksandar Zolak: Od Agencije nema ništa
Aleksandar Zolak: Od Agencije nema ništa
 ?? / DIDIER TORCHE ?? Sa svakim danom koji prođe vjerovatno­ća postizanja pravde se smanjuje
/ DIDIER TORCHE Sa svakim danom koji prođe vjerovatno­ća postizanja pravde se smanjuje
 ?? / FENA ?? Samo daj za kabinete, za telefone, službene automobile...
/ FENA Samo daj za kabinete, za telefone, službene automobile...

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina