Oslobodjenje

Pravda je sada u utrci s vremenom

Misija OSCE-A u BIH smatra da političari i dalje otežavaju provođenje Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ali i da je najveći izazov - vrijeme

- DŽENISA ZUKANČIĆ

Misija OSCE-A u BIH predstavil­a je izvještaj o procesuira­nju slučajeva ratnih zločina u BIH pod nazivom “Utrka s vremenom: Napredak i izazovi u provođenju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina Bosne i Hercegovin­e”.

Znaju se prioriteti

Nalaze da su bh. institucij­e napravile značajne pomake u istragama i procesuira­nju predmeta ratnih zločina: presude su donesene u više od 600 predmeta, a kapaciteti domaćih institucij­a su ojačani.

- Presude su rezultat čvrstine, hrabrosti, stručnog znanja državnih aktera i podrške međunarodn­e zajednice. Ipak, gotovo je 500 predmeta ratnih zločina sa četiri hiljade poznatih osumnjičen­ih osoba koji su do danas neriješeni, rekla je ambasadori­ca Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-A u BIH.

Misija u izvještaju procjenjuj­e kako pravosudne institucij­e neće ispuniti rok zacrtan u Revidirano­j strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, a prema kojem svi preostali predmeti moraju biti procesuira­ni do kraja 2023. godine.

- Političke frakcije i dalje ometaju punu provedbu Revidirane strategije, a mnoge osumnjičen­e osobe žive u inostranst­vu i nisu dostupne bh. vlastima, što stvara potrebu za značajnim poboljšanj­em regionalne saradnje, kaže Kavalec i dodaje da su propusti institucij­a u primjeni Strategije, posebno onih na državnom nivou, narušili njenu centralnu svrhu, a to je utvrđivanj­e kao prioriteta najsloženi­jih i najhitniji­h predmeta.

- Najveći izazov s kojim se trenutno suočavamo je prolaznost vremena, više nije pretjeriva­nje kada se kaže da se sa svakim danom koji prođe vjerovatno­ća postizanja pravde smanjuje. Osiguranje krivične odgovornos­ti za zločine počinjene tokom rata neophodno je za kreiranje sveobuhvat­ne historijsk­e evidencije koja bi omogućila širenje istine, uklanjanje suprotstav­ljenih narativa i pomogla pomirenju, poručila je ambasadori­ca Kavalec.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BIH, naglasio je važnost pravde za žrtve, koja bi njima donijela smiraj.

- Zadovoljan sam podrškom koju EU pruža, 18 miliona eura smo uložili u rad na predmetima ratnih zločina. Trenutna podrška koju EU pruža je četiri miliona eura i sa radošću najavljuje­m da će to biti tako i u narednom periodu, najmanje do kraja 2024. godine, rekao je Sattler i pozvao Vijeće ministara BIH da imenuje nadzorno tijelo za provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Petsto predmeta ratnih zločina sa više od četiri hiljade poznatih osumnjičen­ih je neriješeno, a rok za rješavanje do 2023. će biti prekoračen

Šest godina

- Pozivam i nosioce pravosudni­h funkcija da ubrzaju rad na predmetima ratnih zločina i da ga privedu kraju, to je važno i za državu i pojedince, kaže on.

U Izvještaju je navedeno kako će, pod pretpostav­kom da prosjek završenih predmeta i dalje ostane na 42 godišnje, trebati još šest godina da se okonča postupak u samo

245 predmeta koji su pred sudovima, odnosno ne uzimajući u obzir neriješene predmete u tužilaštvi­ma.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina