Oslobodjenje

Ju, a na narodu štede

-

njegova primanja u Domu naroda PSBIH nakon usvajanja budžeta usmjeriti u humanitarn­e svrhe.

- Taj iznos ću do kraja mandata uplaćivati organizaci­ji Pomozi.ba. Od svih zastupnika i delegata SDA u PSBIH, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara BIH ću zatražiti da razliku u primanjima, također, usmjere u humanitarn­e svrhe, naveo je Izetbegovi­ć na Twitteru.

Kako je saopštio, “SDA će hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumij­evati umanjenje najviših primanja zvaničnika na državnom nivou, a povećanje plaća službenika sa niskim primanjima”.

- SDA je podržala usvajanje budžeta iako smatramo da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamenta­raca nepotrebno i dodatno produbljuj­e jaz u primanjima. Usvajanje budžeta institucij­a BIH, nakon kontinuira­nih višegodišn­jih političkih blokada, omogućit će normalno funkcionis­anje države i njenih institucij­a, naveo je Izetbegovi­ć.

Govoreći o dijelu koji se odnosi na povećanje plata, drugi zamjenik predsjedav­ajućeg Doma naroda i lider HDZ-A BIH Dragan Čović kazao je kako se nada da ima dovoljno pameti da se nađu rješenja za zaštitu najranjivi­jih kategorija.

Ekonomska analitičar­ka Svetlana Cenić ističe da je licemjerno sad tražiti da se u Domu naroda ispravljaj­u greške.

- Oni svi i kad kradu naočigled svih nas, kažu da je to u skladu sa zakonom. I sad su svi našli izgovore, eto da ne ruše budžet, pa su povećali sebi plate. Znate u čemu živimo i znate da nijedna vlast nije uradila apsolutno ništa da zaštiti kupovnu moć. Ali, nikad nisu pokazali empatiju ni u bilo kakvim krizama ni u bilo čemu, ni u pandemiji, ni u inflaciji. Ne bi, u krajnjoj liniji, napravili od ove države ovo što je danas i na šta smo spali da postoji empatija, da postoji javni interes, kaže Cenić.

Edin Kahrimanov­ić, predsjedni­k Sindikata SIPA, ističe da su policajci dijelomzad­ovoljnizbo­gpovratkai­znosa primanja na 2009. godinu.

- Međutim, imajući u vidu da je vrijednost novca mnogo manja danas nego2009,ostajetajg­orakosjeća­j.bitno je istaći da je Sindikat ukazivao na ove problemeok­orazlikeup­ovećanju.sindikat kao sindikat podržava povećanje osnovice, međutim bitno je izmijeniti koeficijen­tezaobraču­neplate.razdvojiti državne službenike od imenovanih zvaničnika. Trenutno smo u istom zakonu i ista zakonska rješenja su za sve. I ta zakonska rješenja kažu da je jedna osnovica za sve, kaže Kahrimanov­ić.

Dodaje da je Sindikat ukazivao da trenutno postoje u parlamenta­rnoj proceduri izmjene i dopune Zakona oplatama,gdjesekoef­icijentipo­mjeraju za 0,20 do čina višeg inspektora, odnosno zvanja stručni savjetnik.

- Time bi se linearno povećala plata svim radnicima, izvršiocim­a, do iznosa od 100 maraka. Te izmjene su usvojene u Predstavni­čkom domu i zapele su u Domu naroda. Hitnu proceduru su oborili delegati iz Kluba srpskog naroda i trenutno je prihvaćena skraćena procedura. Očekujemo na sljedećoj sjednici Doma razmatranj­e tog prijedloga, kaže Kahrimanov­ić.

Podvlači da nema mogućnosti izmjena budžeta po pitanju usvajanja osnovice u smislu da se neko izdvoji iz povećanja.

A gdje su zakoni?

- Niko od tih koji su se jučer protivili nije pokrenuo procedure izmjene Zakona o platama, da tim ljudima koji imaju koeficijen­t 10, taj koeficijen­t skine na šest pa neka ide ista osnovica. Sve dok se ne izmijene ti koeficijen­ti i način obračuna plate, imenovani zvaničnici će svakim povećanjem osnovice dobiti mnogo više od onih koji rade, podvlači Kahrimanov­ić.

Predsjedni­k Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBIH Redžo Mehić ističe da povećanje plata političari­ma penzioneri vide kao “krajnju drskost i bezobrazlu­k, imajući na umu šta rade i koliko su radili, koliko su održali sjednica i koliko su donijeli zakona”.

- Sad podići linearno plate za 500 KM, gdje je prosječna penzija u FBIH 460 maraka, to je za svaku osudu. Ukupno predviđeno redovno usklađivan­je penzija u ovoj godini od 1. januara iznosi 7,3 posto i isplaćeno je retroaktiv­no 5. maja. Sada od 1. juna još 3,5 i kad se zbroji sve skupa, to je oko 11 posto, kaže Mehić.

U RS-U penzije su ove godine povećane dva puta i to za 14 posto.

Džaferović­u priznanje

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Šefik Džaferović primio je kopredsjed­avajućeg Međunarodn­og centra “Nizami Ganjavi” Ismaila Serageldin­a. Razgovaran­o je o izuzetnom civilizaci­jskom značaju multikultu­ralizma, sa posebnim naglaskom na viševjekov­no iskustvo oplemenjuj­uće koezgisten­cije različitih kultura i tradicija u BIH. Serageldin je Džaferović­u uručio posebno priznanje za promociju vrijednost­i koje baštini Međunarodn­i centar “Nizami Ganjavi”, kao i za podršku koju kontinuira­no pruža aktivnosti­ma ove organizaci­je.

O kakvoj drskosti se radi, govori podatak da je posljednje uvećanje plate jednom parlamenta­rcu veće od prosječne penzije u FBIH

Bisera Turković u Češkoj

Ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković, u okviru službene posjete Češkoj Republici, u Pragu se sastala s članovima Interparla­mentarne grupe prijatelja BIH unutar češkog parlamenta.

Tokom sastanka s parlamenta­rcima Petrom Fifkom, Karelom Haasom i Janom Hofmannom razgovaran­o je o ekonomskim i sigurnosni­m izazovima u Evropi. Sagovornic­i su razmijenil­i mišljenja i o češkom predsjedav­anju Vijećem EU, koje počinje 1. jula ove godine, te o proširenju EU i poziciji zapadnog Balkana i BIH. Turković se sastala i s članovima češke akademske zajednice.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Cijene namirnica svaki dan su sve više
/ DIDIER TORCHE Cijene namirnica svaki dan su sve više
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina