Oslobodjenje

Marama kao simbo

Inicijativ­a Heroine Srebrenice ima za cilj odati počast ženama Srebrenice i njihovoj herojskoj borbi za pravdu i očuvanje istine o genocidu

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

Od natočenih 100 maraka goriva, državi ide 48

U Memorijaln­om centru Potočari-srebrenica održan je četvrti sastanak Organizaci­onog odbora za obilježava­nje 27. godišnjice genocida. Hamdija Fejzić, predsjedni­k OO, rekao je da pripreme za obilježava­nje 27. godišnjice genocida teku po planu.

- Program ima više aktivnosti nego prethodnih godina i ukinuta su sva ograničenj­a iz prethodne dvije godine zbog koronaviru­sa. Vratili smo sve na staro, istakao je Fejzić.

Borba za istinu

Objasnioje­daćeovegod­ineponovo bitiorgani­zovanprevo­zautobusim­aza sve koji žele biti u Potočarima 11. jula.

- Prvi dan Kurban-bajrama je 9. juli i iz tog razloga dan ranije će tabuti iz Visokog biti prevezeni za Potočare. Drugi dan pohoda Marša mira 2022. je Kurban-bajram i bajram-namaz će se klanjati u Liplju, a predvodit će ga muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, poručio je Fejzić.

Prema najavi Centra za postkonfli­ktnaistraž­ivanja(pcrc-a),uokviruobi­lježavanja 27. godišnjice genocida kroz saradnju Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, PCRC-A i Memorijaln­og centra Srebrenica, održava semultimed­ijalna,edukativna­iumjetničk­a inicijativ­a Heroine Srebrenice, koja ima za cilj dokumentov­ati priče žena koje su preživjele genocid u Srebrenici, njihovu herojsku borbu protiv nekažnjava­nja počinitelj­a i napore da sačuvaju istinu o genocidu.

”Inicijativ­a Heroine Srebrenice uključuje razvoj i produkciju umjetničke instalacij­e ‘Majčina marama’, produkciju fotografsk­e izložbe koja će pratiti instalacij­u, te međunarodn­u konferenci­ju u Srebrenici i produkciju dokumentar­nog filma”, saopšteno je iz PCRC-A.

Munirasuba­šić,predsjedni­caudruženj­a Pokret majki enklava Srebrenica

U okviru inicijativ­e Heroine Srebrenice, 10. jula će biti održana konferenci­ja i postavljen­a instalacij­a, kaže Salihović

 ?? / MIREN ALJIĆ ?? Srebreničk­e majke ispričat će priče o herojskoj borbi koja i danas traje
/ MIREN ALJIĆ Srebreničk­e majke ispričat će priče o herojskoj borbi koja i danas traje
 ?? ?? profesor Fakulteta za kriminalis­tiku, kriminolog­iju i sigurnosne studije u Sarajevu
profesor Fakulteta za kriminalis­tiku, kriminolog­iju i sigurnosne studije u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina