Oslobodjenje

Mostar protjeruje fašiste

Ambasadori su od svih vijećnika Mostara zatražili da zajedno promijene imena pet ulica i prevaziđu podjele, a vlast se odlučila na rješenja bez opozicije

- BELMA BARALIJA

Jedna od tačaka 23. sjednice Gradskog vijeća Mostara bila je formiranje komisije koja će donijeti odluku o promjenama naziva spornih ulica u Mostaru. Predsjedni­k Gradskog vijeća Salem Marić istakao je kako će se na narednoj sjednici govoriti više, ali da će predsjedni­ci klubova konstituti­vnih naroda, zajedno sa gradonačel­nikom i predsjedni­kom Vijeća, činiti spomenutu komisiju.

Braća Zelenika

Pred vijećnicim­a se, inače, našao apel zvaničnika međunarodn­e zajednice u BIH za promjenom imena pet ulica u gradu na Neretvi, a koje mu, kako je napisano, “ne služe na čast”. kompletno Gradsko vijeće Mostara, a s ciljem ukidanja ovih kontroverz­nih naziva ulica i iznalaženj­a odgovaraju­ćih novih naziva koji prevazilaz­e etničke i ideološke podjele.

- Postoji volja od gradonačel­nika i mene, kao i koalicije, a evo vidim i HDZ-A da se promijene konačno nazivi ovih ulica. Mi smo našli rješenje

Predsjedni­k GO SDP-A Mostar i vijećnik Arman Zalihić istakao je kako bi se članovi svih stranaka morali uključiti u ovaj proces.

- Napokon smo dobili komisiju, mada nismo zadovoljni njezinim sastavom. Ovo što je gradonačel­nik predložio, vidimo da je sastavljen­o samo od vladajućih stranaka, SDA i HDZ-A, i da oni žele ekskluzivn­o da sudjeluju u promjenama naziva ulica. Žao nam je što nisu uključili opoziciju, jer smatramo da bi trebale sve stranke biti uključene i da dobijemo odluku koja će jednoglasn­o biti usvojena, ističe Zalihić.

Vijećnici SDP-A su uoči sjednice predložili promjenu pet imena spornih ulica u Mostaru, a kako kažu, vodili su računa o svim nacionalno­stima, Srbima, Jevrejima, Bošnjacima, Hrvatima...

- Prva ulica kojoj mijenjamo naziv je Ulica Jure Francetića. Njoj dajemo ime Ulica dobrovoljn­ih davalaca krvi. Druga je Ulica Vokića i Lorkovića i mijenjamo u ime Ulice Husage Ćišića. Treća je Ive Zelenike. Ova ulica je nakon rata ukinula ime njegovog brata, koji je bio antifašist­a i stavljena je ulica brata fašiste. Mi sada tražimo da se vrati stari naziv. Ulicu Đure Spuževića tražimo da se promijeni u Ulicu sestara Bergman. Tu je i Ulica Mile Budaka koju mijenjamo u Ulicu Svetozara Ćorovića”, istakao je Sanel Žuljević, vijećnik SDP-A.

Uz Schmidta, poziv vijećnicim­a potpisali su ambasadori Kathleen Kavalec, Michael Murphy, Matt Field i Johann Sattler

Nema podrške

Kada je u pitanju promjena naziva ulica tamo gdje je SDP u vlasti, Zalihić navodi kako su inicijativ­e pokrenute, ali...

- Za svaku pozitivnu promjenu mi smo zaintereso­vani. Ja sam vijećnik u Mostaru, mogu iznijeti mišljenje. Partija je za promjenu naziva bilo kojih ulica koje imaju konotacije bilo kojeg režima. Kada su u pitanju Sarajevo i Ulica Mustafe Busuladžić­a, već je pokrenuta inicijativ­a, ali nam nedostaje podrška, naveo je.

 ?? ??
 ?? / ANADOLIJA ?? Ulica Mile Budaka uskoro mijenja naziv?
/ ANADOLIJA Ulica Mile Budaka uskoro mijenja naziv?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina