Oslobodjenje

L herojstva

-

Ove godine konferenci­ja se održava u Potočarima, a iduće će biti održana u New Yorku ispred UN-A, govori Subašić

i Žepa, naglasila je da je cilj inicijativ­e pokazati jačinu majke i borbu za istinu i pravdu od 1995.

- Prijavilo se blizu pet hiljada važnih žena iz cijelog svijeta, čak ćemo imati učesnice iz Afrike, kao i iz Amerike, Austrije i ostalih zemalja. Pokušali smo da spojimo žene koje se bave ljudskim pravima u Haškom tribunalu, žene koje su političark­e, historičar­ke, glumice, istakla je Subašić.

Na osnovu evidencije Udruženja, kako je naglasila Subašić, do sada je 580 majki umrlo, a da nisu dočekale da ukopaju bar jednu kost svojih najmilijih.

Almasa Salihović, glasnogovo­rnica MC Srebrenica-potočari, ističe da je za ovogodišnj­e obilježava­nje godišnjice genocida zadužen OO. Kako kaže, u okviru zvaničnog dijela programa, 10. jula će biti održana predstava u Kulturnom centru u Srebrenici.

Aktivnosti u Hrvatskoj

- Radi se o austrijsko­j predstavi, u izvedbi naših glumaca, kaže Salihović.

Napominje da će i ove godine u MC-U biti dodijeljen­a novinarska nagrada “Nino Ćatić”, zahvaljuju­ći Udruženju Biti novinar iz Tuzle.

Apovodomob­ilježavanj­agodišnjic­e genocida, Sabor bošnjačkih asocijacij­a Hrvatske i Udruge Bošnjaka branitelja Domovinsko­gratahrvat­ske,organizuje tradiciona­lni biciklisti­čki maraton Vukovar - Bihać - Srebrenica koji simbolično počinje trećeg jula odavanjem počasti na Ovčari (Vukovar). U Zagrebu je 6. jula planiran Komemorati­vni skup u maloj vijećnici Hrvatskog sabora, a u Splitu će 10. jula biti održan Mimohod 8.372, te koncert “Ratna rapsodija” autora prof. Semira Hasića, uz simfonijsk­i orkestar i solisticu na violini Nataliju Stanisavlj­ević i žensku klapu KUD-A Salona.

- Trebalo bi biti nepojmljiv­o da ulice Mostara i dalje nose imena ustaša, imena koja drže Mostar prikovanim za bolnu prošlost. Postoji pet takvih ulica, naveli su na početku saopštenja ambasadori i visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt.

Apelovali su na rad na izradi nacrta prijedloga kojeg bi razmatralo koje treba dati rezultat na narednoj sjednici GV-A na način da predložimo privremenu komisiju i u toj komisiji, kao najodgovor­niji ljudi Grada Mostara, moja malenkost i gradonačel­nik sa predsjedni­cima klubova konstituti­vnih naroda, trebali bismo predložiti nazive, naveo je Marić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina