Oslobodjenje

Biramo jednog od p

Dragan Čović ne želi otkriti ime kandidata koji će ući u utrku za člana Predsjedni­štva BIH iz reda Hrvata, ali ima poruku za “mudre političare iz Sarajeva”

- Piše: BELMA BARALIJA

Poslije jučerašnje sjednice Predsjedni­štva HDZ-A BIH, predsjedni­k ove stranke Dragan Čović, iako se to očekivalo, nije želio otkriti imena kandidata sa kojima će ići na opće izbore u oktobru. Još se, kako tvrdi Čović, ne zna ni ko će biti kandidat HDZ-A i Hrvatskog narodnog sabora BIH za državno Predsjedni­štvo. Kazao je kako će liste biti predate krajem sedmice ili najkasnije u ponedjelja­k.

Dovoljan motiv

- Vjerujem da ćemo imati izvrsnog kandidata kojeg će podržati svi

Hrvati u BIH, rekao je Čović i naglasio kako će ovaj put odaziv Hrvata biti kao prošli put, ali da će izborni rezultat biti veći.

- Nažalost, morali smo imati samo jednog kandidata, prinuđeni smo s jednim kroz jednu jasnu neizvjesno­st. Ostale su još dvije županije da završimo županijske liste. Ima puno mehanizama koje trebamo zadovoljit­i, od zastupljen­osti odnosa muškaraca i žena, a onda moramo i određena područja zastupati, znate kako to već ide, i, naravno, mladost, naveo je Čović, te dodao kako je potrebno izmijeniti Izborni zakon.

- Mislim da ima dovoljno mehanizama na stolu koji bi trebali mudrim političari­ma Sarajeva biti dovoljan motiv da ne ulaze više u utrku kako su naumili, prokomenta­risao je.

Za narednu sedmicu najavio je novi krug pregovora u Bruxellesu sa evropskim komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyije­m. Podsjetio je i na zaključke koji su doneseni protekle sedmice.

- Vrlo jasno je stavljeno do znanja, a vidjeli ste doprinos predsjed

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina